Bérmálkozók találkoztak Máriaradnán

0
250

A máriaradnai kegytemplom, a temesvári egyházmegye legismertebb zarándokhelye adott otthont május 11-én, szombaton a bérmálkozók egyházmegyei találkozójának. Többéves hagyomány, hogy pünkösd ünnepe alkalmából Pál József Csaba megyés püspök találkozik azokkal a fiatalokkal, akik az év folyamán a keresztény nagykorúság szentségében részesülnek. Idén több mint 300 fiatal gyűlt össze a máriaradnai bazilikában, akiket plébánosok, hitoktatók és szülők is elkísértek.

A program 11 órakor a kegytemplomban szentmisével kezdődött, amelyet a főpásztor mutatott be, koncelebráltak a fiatalokkal érkezett lelkipásztorok. A liturgia zenei szolgálatát a Iustin Călin vezette Harmonia Christi ökumenikus ifjúsági énekkar, valamint a pécskai ifjúsági kórus látta el.

A szentmise kezdetén a jelenlévőket Dumitru Daniel temesvár-gyárvárosi plébános, egyházmegyei ifjúsági lelkész üdvözölte. „Kedves bérmálkozó fiatalok, ti vagytok az egyház jövője, és hiteles példaképek közösségeitek számára. Ne feledjétek, hogy a bérmálkozás nem csak formális lépés az egyházban, hanem jelentős döntés, amely jelzi, hogy érettek vagytok arra, hogy elkötelezzétek magatokat Isten és az emberek szolgálatára” – mondotta a lelkész.

A főpásztor szentbeszédében elsősorban a bérmálkozókat szólította meg: „Kedves fiatalok, régóta vártunk erre az alkalomra, hogy találkozhassunk. Két másik meghívást is kaptam erre a napra más programokra, de úgy éreztem, hogy a legfontosabb most, hogy itt legyek veletek, hogy együtt legyünk. A bérmáláskor ismét találkozni fogunk egymással. Hogy halad a bérmálásra való felkészülés? Látok néhány visszajelzést, ahogy megerősítőleg bólogattok, hogy jól megy, és látom a fényt a tekintetetekben, hogy szépnek is találjátok.”

A megyés püspök ezután felkért néhány fiatalt, hogy olvassanak fel néhány részt a Szentírásból, majd pedig három kérdést, amelyet a jelen lévő fiatalok tettek fel: Milyen körülmények között jön a Szentlélek – csak akkor jön, ha tiszta a szívem, vagy akkor is, ha bűnös vagyok, és a segítségét kérem? Honnan tudom, hogy a Szentlélek szól hozzám? Honnan tudom, hogy milyen ajándékokat kaptam a Szentlélektől? – „Mindegyikőtök különleges ajándékot kap. Jó, ha elgondolkodtok azon, hogy mi a ti különleges ajándékotok. A bérmálás által ez az ajándék erősödni fog bennetek. De talán olyan új ajándékokat is kaptok, amelyekkel eddig nem rendelkeztetek, vagy amelyekről nem is tudtátok, hogy rendelkeztek” – fogalmazott szentbeszédében a főpásztor.


A szentmise keretében két tanúságtétel is elhangzott: magyarul Kercsó Benjámin, a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója beszélt arról, hogy papi hivatásra készült, román nyelven Vucu Miriam tett tanúságot, aki az idei húsvéti vigílián a Szent György-székesegyházban részesült a keresztség szentségében.  A liturgia végén a jelenlévők közösen mondták el a kilencedet a Szentlélek tiszteletére.
A szentmisét követően a fiatalok kiscsoportos beszélgetéseken vettek részt, majd ebéd után elkezdődött a bérmálkozási rali, egy csapatverseny, ahol a fiataloknak minél több pontot kellett összegyűjteniük részben a feltett kérdések helyes megválaszolásával, továbbá ügyességi próbabtételeken és játékokban való sikeres részvétellel.

Kép és szöveg: A temesvári püspökség sajtóirodája