Hálaadás: jubiláló ferencesek Csíksomlyón

0
745
Fotók: Erdélyi Ferencesek

„A papot, a szerzetest meg lehet ismerni az ő ruházatáról, de az igazi papot, szerzetest, az ő hitéről lehet megismerni” – hangsúlyozta Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke szombaton a csíksomlyói kegytemplomban, ahol Bartalis János ferences szerzetes, nyugalmazott lelkipásztor, Márton Áron néhai püspök egykori titkára pappá szentelésének 60., Orbán Szabolcs csíkkozmási származású kolozsvári ferences szerzetes, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi provinciálisa pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepelte.

A szentmise elején Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa a hála szavait fogalmazta meg. „Amikor az ember nem természetes életformára mond igent, hogy abban megmaradjon és gyümölcsözően szolgáljon mindannyiunk és az egész anyaszentegyház javára, kell hozzá a természetfelettinek, magának a Fölségesnek a segítsége, hiszen a papnak ébren kell tartania a világot a jó Isten számára. A papnak meg kell állnia a lábán a korszak áramlataival szemben. A papnak meg kell állnia egyenesen az igazságokban. A papnak meg kell állnia egyenesen a jóért vállalt kötelezettségében. Az Úr előtt állva mindig jeleznie kell, hogy az embereket is magára vállalta az Úr előtt, annál az Úrnál, annak a színe előtt, aki maga részéről mindannyiunkat magára vállal az Atya előtt. Krisztust kell magunkra vállalnunk, magunkra öltenünk, az ő szavát, az igazságát és a szeretetét” – idézte XVI. Benedek pápát Erik testvér. Hozzátette: köszönetet mondanak János és Szabolcs testvér hivatásáért, azért, hogy meghallották, elfogadták, megélték és megélik az ajándékba kapott hivatást.

„Ehhez kérjük a csíksomlyói Segítő Szűz folytonos anyai pártfogását, szeráfi atyánk áldását, hogy János testvér pappá szentelése 60., illetve Szabolcs testvér pappá szentelése 25. évfordulója alkalmából egyre inkább növekvő hűséggel és belső örömmel folytassa az Istennek és az egyháznak szentelt imádságos szerzetesi és papi hivatást” – mondta a ferences provinciális tolmácsolva Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök üdvözletét is.

Az ünnepi szentmisét Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke mutatta be. Prédikációjában az olvasmány, a szentlecke és az evangélium alapján arra a kérdésre kereste a választ, mi teszi a papot pappá, a szerzetest igazán jó szerzetessé. Mint mondta, biztos, nem a tudása, szónoki képessége, jó szervezői tehetsége. Rámutatott: mindezek fontosak lehetnek, de hit nélkül úgy jár az ember, mint a hordó, amelyről ha az abroncs lehull, a deszkák szétesnek és a benne lévő lényeg szétterül.

„A hit az az abroncs a papnak, szerzetesnek, sőt minden embernek, amely összetartja az életét. A pap ha csak hivatalnok akar lenni, nem értette meg papságának a lényegét. A papot, a szerzetest meg lehet ismerni az ő ruházatáról, de az igazi papot, szerzetest, az ő hitéről lehet megismerni” – hangsúlyozta a nyugalmazott segédpüspök, kiemelve a tanúságtétel fontosságát is. Azt is megjegyezte: a jó Isten azt várja övéitől, hogy az ő gondviselő jóságára bízzák életüket. Tamás József a prédikáció végén személyes üdvözletét is elmondta az ünnepelteknek.

A hálaadó szentmisét a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette:

Bíró István ferences sajtóreferens