Karbantartási munkálatokat végeztek a Mária-úton

0
293

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) marosvásárhelyi kirendeltségének Mária-utas csapata Szilágyi Eszter koordinátor szervezésében szombaton, március 23-án karbantartási munkákat végzett a zarándokút Maros megyei szakaszán – adta hírül közösségi oldalán a Romániai Mária-út.

Mint ismeretes, Romániában számtalan jelzett turistaútvonal mellett megtalálható úgynevezett vándorút besorolásúként a Mária-út is, amely nem csupán egyik vagy másik úti célhoz segíti el a rálépőt, hanem a közelebbi-távolabbi Mária-kegyhelyeket köti össze, illetve a nyomvonala érint számos turisztikai látványosságot, történelmi jelentőségű helyet is. Romániában körülbelül 500 kilométeres hosszúságú ez a zarándokútvonal, amely a Mariazelltől Budapesten és Máriapócson keresztül Csíksomlyóra haladó nyomvonalnak a része.

Az útvonaljelzések az időjárási viszonyok miatt megkopnak, esetleg lábuk is kél, vagy eltávolítják azokat a természeti elemeket, amelyekre fel voltak festve / el voltak helyezve a szimbólumok, ezért a jelzett túra-/zarándokútvonalak karbantartása időről időre esszenciális, ugyanis a turista/zarándok ezek jelzéseire hagyatkozva halad előre. Az okostelefonok és -eszközök korában természetesen nagy segítséget nyújthatnak a speciális túratérkép-alkalmazások is, de mivel nem érdemes (és nem is lehet) folyamatosan ezeket nézve közlekedni, a turistajelzések vezethetnek biztonságosan el úti céljainkhoz. A jelzett turista-/zarándokútvonalak amellett, hogy a tervezett úti célhoz való eljutásunkat támogatják, megóvnak az esetleges nehéz vagy veszélyes tereptől is – gondoljunk csak arra, hányszor hallani a jelzett útról letérő, majd a hegyi mentők segítségére szoruló embertársainkról.

Az elmúlt szomvaton a Mária-út Maros megyei részén végeztek hasonló célokból karbantartási munkálatokat az EKE-sek. Öt csapatban dolgoztak Jobbágyfalva, Mikháza, Mája, Márkod, Kendő, Selye, a nyárádmagyarosi relé és Remeteszeg környékén; tevékenységük során irányjelző táblákat helyeztek ki, folytatták a Nyárád mentén a tavaly megkezdett m betüs táblák kihelyezését a már meglévő oszlopokra, felújították a megkopott jelzéseket, a nehezen járható helyekről pedig áthelyezték az útvonalat, és újabb jelzéseket is festettek.

A Mária-út Piricse és Mezőfény (Foieni) között lépi át a magyar–román határt, Nagykárolyon, Tasnádon, Szilágysomlyón, Zilahon, Kolozsváron, a Mezőségen, Marosvásárhelyen, Sóváradon és a Bucsin-tetőn halad át, majd Gyergyóalfalut érintve folytatódik Csíksomlyóig. A Mária-útnak készülnek a fontosabb mellékágai is (a Székelyföld nagyobb zarándokútvonalai mentén): az Udvarhelyszékről, Gyimesekből vagy Kézdiszékről Csíksomlyó irányába vezető utak. Az erdélyi zarándokutat csoportosan vagy egyénileg, gyalog vagy kerékpárral lehet végigjárni. A Mária-út erdélyi részének felfedezését, térképezését, bejárását, kiépítését, jelölését és karbantartását az EKE vállalta el – tudhatjuk meg az Erdélyi Kárpát-Egyesület honlapjáról.
A Mária-út Romániában nem turistaútvonalként, hanem úgynevezett vándorútként van nyilvántartva, akárcsak a Via Transilvanica; mindkét útvonal turistajelzése eltér a hazai „kódolástól”, a Mária-út szakaszait fehér alapra festett piros, lila, kék, sárga, vagy zöld M jelzi.

Both János / Romániai Mária Út bejegyzése alapján összeállította Dénes Gabriella

Fotók: Kádár Gyula, Kelemen Gabriella, Trombitás Ilona, Kakucs Zsolt, László Katalin, Both János / Romániai Mária Út