Virágvasárnap egyházmegyéinkben. FRISSÍTVE

0
366
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Virágvasárnap, Urunk szenvedésének vasárnapján, március 24-én egyházmegyéinkben a barkaszentelés során felidézték Jézus Jeruzsálembe való bevonulását, ami Jézus szenvedéstörténetének a kezdete is. A hívek egyben rákészültek az elkövetkező nagyhétre. Összeállításunk az egyházközségek színes ünnepségei közül néhányat villant fel a teljesség igénye nélkül, hogy ily módon is bekapcsolódhassunk az ünnepbe.

Gyulafehérvár

Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök celebrálta a szentmisét a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban a szeminárium elöljáróival és tanáraival, valamint a központi papsággal együtt. Az ünnepi liturgia kezdetén Kerekes László segédpüspök megáldotta a pálma- és barkaágakat, majd Ferencz Egon József gyergyószárhegyi származású diakónus felolvasta a jeruzsálemi bevonulásról szóló evangéliumi részt. Ezt követően a segédpüspök és a kispapi asszisztencia kezükben pálma- és barkaágakkal bevonultak az érsekség udvaráról a székesegyházba, közben a gyerekek és a kántoriskola diákjai pálmaágakat és ruhákat terítettek a földre Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére. A székesegyház bejáratához érkezve a segédpüspök a körmeneti kereszttel háromszor megzörgette az ajtót, jelezve Krisztus, a dicsőség királyának bevonulását Jeruzsálembe: ,,Emeljétek föl fejeteket, kapuk, ősi kapuszárnyak, táruljatok, hadd vonuljon be a dicsőség királya!” (Zsolt 24,7). Az igeliturgia csúcspontjaként a szeminárium növendékei elénekelték Jézus Krisztus Márk evangélista szerinti szenvedéstörténetét, a passiót. Azt követően Kerekes László segédpüspök homíliájában kiemelte, hogy virágvasárnappal kezdetét veszi az Úr szenvedése, amely a virágvasárnapon hozsannát kiáltó emberi üdvrivalgástól a nagypénteki feszítsd meg kiáltásáig tart. „Ne feledjük: nagypéntek az emberek válasza, míg húsvétvasárnap az Istené” – zárta gondolatait a segédpüspök. Az ünnepi liturgián részt vettek András István szemináriumi rektor meghívására a BBTE Római Katolikus Teológia Kar kolozsvári intézetének elsőéves hallgatói, ezzel is erősítve a két intézet közötti kapcsolatot.

Nagyvárad

Az ünnepi szertartás a nagyváradi püspöki palota előtti téren barkaszenteléssel kezdődött, majd körmenetben vonultak a hívek a székesegyházba. Jézus szenvedéstörténetének ünnepélyes felidézését követően Böcskei László megyés püspök celebrálta a szentmisét. Már az őskeresztények az olajfák hegyén gyülekeztek és innen olajfaágakkal, valamint pálmafaágakkal vonultak a szent városba. Ezt a hagyományt követjük mi is, amikor a vidékünkön barkát szentelünk és körmenetben vonulunk be a templomba. Virágvasárnap Krisztus bevonulásának dicsőséges napja: az önfeláldozás nyitánya azokért, akiket Isten szeret. Vállaljuk ezt fel a mi életünkben is. Amikor nem ragadunk meg a pálmalengetéseknél és az ujjongásnál, hanem elfogadjuk az áldozatot a családért, szeretteinkért, de még az idegenekért, az ellenségekért is. Az igazság szolgálatában, az igazságosság védelmezésében, az emberi méltóságért való kiállásban, a szeretetteljes és feltétel nélküli szolgálatban. Vállaljuk ezt fel, hogy életünkkel nem zárkózunk el egymástól, hanem kitartóan ott vagyunk, ahol szükség van ránk, és ahol Isten akaratának teljesítése érvényesül. Egy útnak, egy kalandnak a nyitánya a virágvasárnap: mozdítson ki megszokottságunkból, hogy a Krisztussal való virágvasárnapi találkozás tegye nyilvánvalóvá előttünk az áldozat felbecsülhetetlen értékét, amely nem tör össze bennünket, hanem életet ajándékoz Istennek irántunk való hűsége által – fogalmazott az egyházmegye főpásztora.

Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Temesvár

Virágvasárnap 11 órakor barkaszentelést tartottak a temesvári püspökség udvarán is. A szentmise előtt itt gyülekeztek a hívek, majd a résztvevők körmenetben indultak a Szent György-székesegyházba. A szentmisét celebrálta és barkát szentelt Pál József Csaba megyés püspök.

Fotók: a temesvári egyházmegye Facebook-oldala

Csíksomlyó

Fotók: Erdélyi Ferencesek Facebook-oldal

Nagybánya

Barkaszenteléssel kezdődött a nagybányai Szentháromság-templomban a Szmutku Róbert esperes-plébános által 10.00 órakor bemutatott virágvasárnapi ünnepi szentmise március 24-én. A kórus Urunk Jézus kínszenvedésének történetét, a Szent Márk szerinti passiót adta elő Posz Vilmos kántor-karnagy vezetésével.

Fotók: a nagybányai Szentháromság-plébánia Facebook-oldala