Emlékezés egy igaz papra, a iaşi-i egyházmegye ifjúsági és médiareferensére

0
240

„Nehéz hierarchiát felállítani Cornel atya 30 éves papsága alatti tevékenységei közt: plébános, ifjúsági felelős, a Katolikus Akció moldvai alapítója, újságíró, történész (talán nem képzettségénél fogva, de szenvedélyből), szónok, író, lelkivezető, békebíró…” Iosif Dorcu, a paptestvér, barát írta ezt 2019-ben Cornel Cadarról röviddel halála után, emlékét, életútját, színes, kedves személyiségét idézve. Így folytatta: „Szívesen emlékszem a különböző egyházmegyék médiaképviselőinek országos találkozóira: Cornel nélkül minden meglehetősen unalmas volt, de Cornellel minden kivételes volt: ő volt messziről a leader maximus, a csoport optimizmusának és kohéziójának tényezője.” Valóban így, ilyennek ismerhették meg az egyházi médiában dolgozó kollégái mind. Mi is, akik e munkát magyarul végezzük Romániában. Igazi kolléga, egyenrangú és megbecsült partner volt a szemében, jelenlétében mindenki. Vállvetve dolgozott mindenkivel. Szeretetet, jókedvet és békét sugárzott szakmai együttléteken, nehéz, vitás helyzetekben és a vidám pillanatokban egyaránt. Szolgálatkész volt, készséges, a kórházi ágyon is válaszolt a telefonhívásra, eligazított, betegségét nem is említette, csak gyenge hangja, hivatala átadása jelezte, hogy gond van. Hatvanadik születésnapján, ötödik mennyei születésnapján hálával idézzük az emlékét.

Cornel Cadar 1964. március 5-én született Horgești-ben (Horgyest), 1978-ban ott végezte el az általános iskolát, 1982-ben Bukarestben a líceumot, 1989-ben Iaşi-ban a Szent József Római Katolikus Teológiai Intézetben tanult, majd 2003–2005-ben a Kommunikációs és Közkapcsolati Karon magiszteri képzést végzett. Katonai szolgálatát 1982 és 1983 között Râmnicu Săratban teljesítette. 1989. június 25-én szentelte pappá Ioan Robu püspök Iaşi-ban. Papként szolgált Mircești-ben (1989. augusztus 1. – 1990. június 10.), Săbăoani-ban (Szabófalván) (1990. június 10. – 1991. március 15.), Iași-ban (1991. március 15. – 1996. augusztus 1.), majd egyházmegyei ifjúsági felelős (1992–2005) volt, a Katolikus Akció lelki segítője (1992–2005), a Szentírás tanára a Didaktikai Teológiai Karon (1992–1994), az erkölcsteológia tanára a iaşi-i Vasile Lupu Líceum Pszichopedagógiai és Szociális Munka Posztgraduális Iskolájában (1995–1998), médiát tanított vendégtanárként a Iaşi-i Teológiai Intézetben (2003–2005), az ökumenikus tevékenységek koordinátora (1996–2005) volt. Különleges elkötelezettséggel dolgozott a Iaşi-i Római Katolikus Egyházmegye médiaosztályán, ahol koordinálta Isten igéjének terjesztését a társadalmi kommunikáció minden eszközén keresztül, a részletekre kitetjedő aprólékos figyelemmel. A Presa Bună Kiadó koordinátora (1992. október 13-tól), sok kiadvány szerkesztője volt. A Társadalmi Kommunikációs Iroda felelőse (2005. június 1-jétől), a Presa Bună Nyomda koordináló igazgatója (2009. szeptember 1-jétől). A iaşi-i egyházmegye szóvivőjeként méltósággal, körültekintéssel és bölcsességgel képviselte az egyházmegyét, mindig az újságírók rendelkezésére állt, részt vett különböző rádió- és televíziós közvetítésekben. A TVR Iaşi-nál műsort moderált, a rádióban szentmise-közvetítést. A média területén végzett munkája mellett Cornel Cadar termékeny munkássága számos lelkipásztori tevékenységben is megmutatkozott, ahol lelkipásztorként, igazgatóként, koordinátorként, mentorként vett részt. Imacsoportokat kísért, meditációkat, katekéziseket, emléknapokat és lelkigyakorlatokat tartott, sokak emlékezetében mint mindig elérhető, optimista és joviális pap maradt meg. Élete utolsó évét egyre intenzívebb és könyörtelenebb szenvedés jellemezte. Miután rákot diagnosztizáltak nála, Bécsben kezelték. Csendben elfogadta fájdalmait, imádkozott azok elviseléséért. A kórházból írta: „A kórházi ágyon ülve sok mindenben el lehet mélyedni. Egyrészt rájössz, hogy sok minden, amire hetekkel, hónapokkal vagy évekkel korábban nem gondoltál, most a saját személyedben él; hogy a jó ápolás és a vizsgálatok ellenére ma még egészséges lehetsz, holnap pedig… sosem tudhatod. Nem mi vagyunk az élet urai, az élet és a napok Isten kezében vannak…” Mindig Istenbe vetette bizalmát. Szenvedése 2019 karácsony napján ért véget, amikor az Úrnak úgy tetszett, hogy magához hívja, hogy Isten hűséges szolgáival együtt ünnepelje az Úr születésének ünnepét.

2024. március 9-én, egy derűs szombati napon Iaşi-ban Cornel Cadar római katolikus papra emlékeztek a Nagyboldogasszony-székesegyházban celebrált szentmisén és a tiszteletére szervezett szimpóziumon a Szűz Mária Királynő székesegyház Boldog Anton Durcovici termében. Idén lett volna 60 éves (1964. március 5-én született), és öt éve távozott a mennyei Atyához (2019. december 25-én).

A hála gondolata vezette a szimpózium szervezőit: a hála mindazért, amit Cornel Cadar jelentett az életükben.

A szervezők tavaly augusztus óta WhatsApp-csoportokban mintegy 80 emberrel folytattak konzultációt, így döntöttek a szimpózium címéről, plakátjáról, meghívottairól. Átgondolták a rendezvény struktúráját, meghatározták a menetrendet. A szimpóziumot meglehetősen hosszúra (7-8 órásra) tervezték, rövidebben nem lehetett, tekintettel arra a személyre és személyiségre, akit meg akartak idézni.

Az egész országból és azon túlról is érkeztek üzeneteket, amelyekben bátorították a szervezőket, gratuláltak a kezdeményezéshez. A szimpózium egyik vendége, egy fiatal család március 9-i esküvőjén lett volna násznagy, de az ifjú párral egyetértésben elhalasztották az esküvőt a következő vasárnapra, hogy részt tudjanak venni a szimpóziumon. Egy hölgy egyenesen az éjszakai műszakból jött a rendezvényre.

A szimpóziumra készített prezentációk makacskodtak, nem akartak működni a teremben elhelyezett kivetítőn, aztán az ERCIS FM műszaki emberei megtalálták a megoldást.

A szombat reggel enyhe tavaszi napsütéssel kezdődött. Megtelt a régi templom, a székesegyház, akik eljöttek, azok szíve hevesebben dobogott, mert ott zajlott mindenki ifjúsága, számtalan emlék jött elő. Tíz pap és két püspök, Petru Sescu segédpüspök és Petru Gherghel emeritus püspök, Cornel Cadar barátai és munkatársai mind eljöttek, hogy a rendezvényt megnyitó requiemmisével tisztelegjenek emléke előtt. Bizonyára többen is szerettek volna részt venni, de papi kötelességeik miatt nem jöhettek. Adrian Blăjuță, az igehirdető hangsúlyozta a szentmise fontosságát Cornel Cadar életében, és az öröm szót, amely szinte minden üzenetének végén mintegy aláírásként szerepelt.

Az előadóteremben a szervezők által előkészített összes szék is kevésnek bizonyult. A rendezvényen végig mintegy 80-an voltak jelen. A vendégek azért jöttek, hogy tanúságot tegyenek a Cornel Cadar jelenlétében eltöltött felemelő pillanatokról. A kezdést természetesen a Cornel Cadar Iaşi-ba hozatalának fő ,,felelőse”, Petru Gherghel korábbi főpásztor adta. Öröm visszhangzott beszédéből. A Cornel Cadar körüli egykori fiatalok, a fiatal családok, akiknek a közelében volt, mind felidézték, előhozták a feledés homályából azokat az emlékeket és történeteket, amelyek gyönyörűen rajzolták ki arcképét.

Cristian Diac és Viorel Ababei plébánosok felidézték a jelenlévőknek a szenvedés évét. Az volt Cornel Cadar végső bizonyságtétele a hitről. Közben csatlakozott az emlékezőkhöz Petru Sescu segédpüspök, aki sietve tért vissza egy másik fontos eseményről, amely ugyanebben az időben zajlott a copoui teológiai intézetben. Tolmácsolta az egyházmegye püspökének, Iosif Păulețnek az üdvözletét (aki lelkipásztori látogatáson volt éppen akkor Bârgăuani-ban), és maga is hozzájárult az emlékezéshez, mivel Cornel atya egyik nagyon közeli barátja volt.

Cornel Cadar más keresztény felekezetekből származó barátai is tanúságot tettek a nagyszerű barátról. Danut Mănăstireanu, Danut Jemna, Liviu Ciortuz, George Dumitriu és Mariana Macarie Cornel atya életének egy kevésbé ismert területét hozta felszínre. Az ő nagy szíve képes volt átölelni mindazokat, akik szeretik Krisztust, anélkül, hogy a dogmák és hagyományok által meghúzott határokat nézte volna. Újra felfedezhették őt mint engedelmes eszközt az Úr kezében. Az emlékek világába lépve minden résztvevő megfeledkezett az időről, így Alois Moraru, aki történeti kutatómunkájáról kellett beszámoljon, rájött, hogy nem fér bele a meghirdetett programba, előadását minimálisra rövidítette. A fináléban Carmen Olaru vendégeivel, Oana Lazărral (a TVR Iaşi producerével) és Paul Palencsarral (teológussal és tévéssel) egy rövid, de felemelő talk-show-t készített, amelyben idézték a TVR Iaşi egykori munkatársának, Cornel Cadarnak az emlékét. Végül egy rövid részlet a végrendeletéből azt mutatta meg, milyen utat ajánl mindenki kedves lelkipásztora. Az előadás utolsó diája minden résztvevőt talpra állított, fergeteges tapsban egyesülve mondták: Köszönjük, Cornel atya!

Forrás: Dragoş Florean / ercis.ro

Fotó: Ovidiu Bişog

(bm)

MEGOSZTÁS