A teológia iránt érdeklődők megszólításáról, a munkaerőpiacon való elhelyezkedés lehetőségeiről tanácskoztak

0
489

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem négy teológia karának dékánja/dékánhelyettese március 14-én Bécsben a The Guild éves munkatalálkozóján vett részt a bécsi egyetemen. Az intenzív munkanap témái közt a potenciális diákok, a teológia iránt érdeklődők megszólítása, illetve a végzetteknek a munkaerőpiacon való elhelyezkedése lehetőségei szerepeltek.

A kétnapos találkozón 22 európai egyetem dékánja vett részt, olyan egyetemi karoké, amelyeknek képzési kínálatában fellelhető a teológia és/vagy a vallástudomány.

A résztvevőket Manuela Baccarini rektorhelyettes köszöntötte, majd a meghívó The Guild szervezet képviselője, Georgiana Curea mutatta be mindazt, amit a szervezet kínál az oktatáspolitikák terén.

A vezetők a teológiai oktatás jelenlegi kihívásairól, a végzett hallgatóknak a munkaerőpiacon való elhelyezkedésének lehetőségeiről értekeztek. Előadások hangzottak el, stratégiákat mutattak be. Heleen Murre-van den Berg (Radboud Egyetem) a teológiát, vallástudományt oktató karok előtt álló kihívásokról beszélt, Andrea Lehner-Hartmann és Uta Heil a bécsi egyetem teológia karait mutatta be, Geert Van Oyen (Katolikus Egyetem, Louvain) és RainerHirsch-Luipold (Berni Egyetem) a teológia, vallástudomány iránt érdeklődő lehetséges diákoknak a karra vonzásáról, megszólításáról, illetve élhető karrierlehetőségek felmutatásáról beszéltek.

A résztvevőknek lehetőségük volt saját intézményük lehetőségeit ismertetni, arról pezsgő párbeszédet folytatni. Diósi Dávid dékán portálunknak azt is elmondta: ,,Érdekes volt megtapasztalni azokat a nagyonis különböző helyzeteket, amelyekben a teológiai oktatás folyik”.

(bm)