Ferenc pápa: a nők együttérzésére van szüksége a háborúk szabdalta világnak

0
233
Ferenc pápa a nemzetközi egyetemi konferencia résztvevőivel a Vatikánban. Fotó: Vatican Media/Vatican News

A szentatya fogadta a Nők az egyházban: az emberség kézművesei elnevezésű konferencia résztvevőit a Vatikánban. Méltatta a nők – világiak és szerzetesek – hozzájárulását az egyházhoz és a társadalomhoz, majd rámutatott: szerepüket érvényre kell juttatni, és biztosítani kell számukra a képzés lehetőségét. Ahol ugyanis ez hiányzik, ott súlyos egyenlőtlenségek és diszkrimináció üti fel a fejét.

Elengedhetetlen a nők szerepe a gyűlölet szabdalta korunkban, amikor az emberiségnek arra lenne szüksége, hogy szeretve érezze magát, ehelyett gyakran az erőszak, a háborúk és az ideológiák nyomják el a szív legszebb érzéseit. A nők ugyanis egyedülálló képességgel rendelkeznek az együttérzés, a megérzés, a gondoskodás terén, és szeretetet tudnak vinni oda, ahol az nincs, emberséget oda, ahol az ember nehezen találja meg önmagát. A Kelemen-teremben megtartott audiencián a vatikáni államtitkárságról Pierluigi Giroli atya tolmácsolta a pápa szavait, akinek megfázása miatt nehezére esik a felolvasás.

A nőknek szentelt beszédben a pápa egyenként felsorol tíz női szentet, akikről a konferencián szó volt, hiszen különböző korokban és kultúrákban foglalkoztak szeretetszolgálattal, neveléssel, imádsággal, új lelki lendületet és fontos reformokat hozva az egyházban: Bakhita Jozefina, Magdeleine Hutin, Elizabeth Ann Seton, Mary MacKillop, Laura Montoya, Kateri Tekakwitha, Kalkuttai Teréz anya, Rafqa Pietra Choboq Ar-Rayès, Maria Beltrame Quattrocchi, Daphrose Mukasanga. Fontos megismertetni a női szenteket, emberségük teljes mélységében és konkrét valójában az egyetemi képzésben is – utalt a szentatya a pápai egyetemek kezdeményezésére, hogy a tanulmányokon, kutatáson és ismeretszerzésen túl segítsenek megnyitni az elmét és a szívet a Szentlélek működésének.

Az egyházban érvényre kell juttatni a nőket

A pápa azokra a nőkre is emlékeztet, akiknek nevét nem ismerjük, akiket elfeledtek, de akik valamennyien támogatták és átalakították a családokat és a közösségeket tanúságtételük erejével. „Az egyháznak szüksége van erre, mert az egyház nő: leány, menyasszony és anya”. „Segítsük egymást erőltetés és szakadások nélkül, alapos megkülönböztetéssel, engedelmesen a Lélek hangjának és híven a szeretetközösségben, hogy megfelelő utakat találjunk arra, hogy a nők nagyszerűsége és szerepe jobban érvényre jusson Isten népében”.

Ferenc pápa kiemeli, mennyire fontos képezni a nőket, akiket gyakran diszkriminálnak főleg ott, ahol megtagadják tőlük az oktatást. „A világban, ahol a nők még mindig sok erőszakot, egyenlőtlenséget, igazságtalanságot és bántalmazást szenvednek el – ez pedig botrányos, főleg azoknak, akik az asszonytól született Istenben hisznek – van egy súlyos formája a hátrányos megkülönböztetésnek, amely a nők képzéséhez kapcsolódik. Sokhelyütt félnek tőle, de a jobb társadalmakhoz vezető út éppen a lánygyermekek, a fiatal lányok oktatásán keresztül vezet, amely az emberi fejlődés javára válik. Imádkozzunk és dolgozzunk ezért!” – biztat Ferenc pápa.

Forrás: Tiziana Campisi / Gedő Ágnes / Vatican News