Papi koronagyűlést tartottak Nagyváradon

0
576

A nagyváradi püspöki palota második emeleti üléstermében az egyházmegye papjai tavaszi koronagyűlésen vettek részt március 5-én, kedden, 10 órai kezdettel. A papi továbbképző témája a ministránsok lelkipásztori ellátása és a hivatásgondozás volt, előadója pedig Hortobágyi Arnold pannonhalmi bencés szerzetes.

„Ajtótok és szívetek álljon mindig nyitva a hívek előtt!“, figyelmezteti Ferenc pápa a papokat. Ennek a mondatnak megfelel mindaz, amiről a Nagyváradon március első napjaiban megtartott koronagyűlés előadója beszélt.

Lelkipásztori igyekezet és készség szükséges az együtt munkálkodásra, ezt szemléltették a ministránstáborban és -foglalkozásokon megalkotott miseruhák, amelyeket a gyermekek együtt alkottak.

A tavaszi papi találkozó vendégelőadója, Hortobágyi Arnold OSB az oltárszolgálatról, a ministránsok szerepéről és fontosságáról beszélt a nagyváradi egyházmegye papjainak.

A papi hivatás bölcsője az oltárszolgálat. Valami megfog és valami megtart a hivatásban — ez a gondolat foglalkoztatja Hortobágyi Arnold OSB-t, erről is szólt a ministránsokkal való foglalkozás témájában tartott előadásában. ,,Nagyon sok pap, aki ma résztvesz az oltárszolgálatban, a ministrálástól indult.”

,,Meggyőződésem, hogy a hivatás alapvetően Isten műve bennünk, ugyanakkor szükségünk van emberi igyekezetre, hogy hozzátegyük a magunk részét.”

Forrás: nagyváradi egyházmegye