Ökumenikus női világimanap a szatmárnémeti Szent Miklós görögkatolikus templomban

0
339

Szatmárnémetiben harminckettedik alkalommal szervezték meg az ökumenikus női világimanapot, amelyet évente tartanak, és amelynek témáját minden évben más ország asszonyai állítják össze, egyben magukat is megmutatva a világnak. Erről adott hírt a szatmar.ro Nagy Erika református egyházmegyei missziói előadó, egyházkerületi nőszövetségi elnök, az esemény koordinátora tájékoztatása alapján.

Korábban 31 éven keresztül Bogya Kiss Mária volt a megyei koordinátor, az imanapot tavaly a római katolikus székesegyházban, idén pedig a görögkatolikus Szent Miklós-templomban tartották.

Minden imanap előtt a felekezetek nőszövetségi elnökei találkoznak, hogy előkészítsék az imanapot, egymás között felosztva az imanapi liturgia elemeit, az imádságokat. Így történt ez ebben az évben is, amikor januárban az idei imanap helyszínén találkoztak. Ez alkalommal a Palesztinában élő keresztyén nők állították össze a programot, velük együtt imádkozhattak mindenütt a keresztyén asszonyok ezen a napon.

Idén az igehirdetés szolgálatát Szatmáron Bogya Kiss Mária nyugalmazott lelkipásztor, a megyei imanap leköszönő koordinátora végezte az efezusiakhoz írt levét 4. részének első 7 verse alapján: „Kérlek tehát titeket én, aki fogoly vagyok az Úrért: éljetek ahhoz az elhivatáshoz méltón, amellyel elhívattatok, teljes alázatossággal, szelídséggel és türelemmel; viseljétek el egymást szeretettel, igyekezzetek megtartani a Lélek egységét a békesség kötelékével. Egy a test, és egy a Lélek, aminthogy egy reménységre kaptatok elhívást is: egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség, egy az Istene és Atyja mindeneknek; ő van mindenek felett és mindenek által és mindenekben.”

Harminc évvel ezelőtt az 1994-es női világimanap „Jöjj, láss és cselekedj” mottójú témáját is palesztin nők dolgozták ki. Palesztina az a föld, ahonnan a kereszténység elindult, idén ismét egy ottani női munkacsoportot kértek fel a 2024-es imanap témájának kidolgozására. Az ökumenikus munkacsoport négy évig közösen imádkozva elmélkedett a kiválasztott ige alapján, és március 1-jén világszerte arra kértek mindenkit, hogy imádságban és cselekvésben csatlakozzanak hozzájuk. A közel-keleti helyzet különös aktualitást ad az idei imanapnak, a palesztin nők gondolataival ismerkedhet meg, aki elmélyül a témában. Az ima is hangsúlyosabban kéri Isten békéjét az indulatos szembenállókra és a világra. Talán ezért idén még aktuálisabb, hogy közösen könyörögjünk a szív és lélek békéjéért.

A szatmári alkalmon az imára egybegyűlteket köszöntötte Pallai Béla görögkatolikus parókus házigazda lelkipásztorként. Minden jelenlévő hölgy egy szál szegfűt kapott távozáskor. A kántori szolgálatot Higyed Gyöngyi, a szatmárnémeti Református Gimnázium zenetanára végezte. A házigazda elnök, Fazakas Carmen fogadta a közösséget a görögkatolikus gyülekezet képviseletében. Az elnökség tagjai: Répássy Mária, Pallai Eleonóra római katolikus, Nagy Erika és Szilágyi Noémi református, Pálffy Annamária unitárius lelkésznő, Illés Andrea evangélikus, Kovács Ágnes baptista lelkipásztor, ők voltak a résztvevői, előimádkozói a világimanapi liturgiának. A jelenlévők bibliajelzőkön vihették el az igei üzenetet emlékeztető jelként: „Kérlek titeket, viseljétek el egymást szeretettel”.

Fotó: refszatmár.ro