Folytatódik a marosvásárhelyi katolikus iskola tortúrája

0
240
Archív felvétel/Szőcs Csaba

Jogerősen érvénytelenítette a marosvásárhelyi ítélőtábla a helyi képviselőtestület 2022-es döntését a katolikus iskola újbóli létrehozásáról, közölte szerdán a Maros megyei prefektúra – adta hírül az MTI. Tamási Zsolt-József, a Bolyai-líceumhoz csatolt katolikus osztályokért felelős aligazgató megkeresésünkre elmondta, hogy a 2024/2025-ös tanévtől való újraalakulást kezdeményező 2023 augusztusi tanácshatározat perét viszik tovább, ha pedig szükséges, a központi rendezés lehetőségét fogják megvizsgálni.

A kormánybiztosi hivatal közleménye szerint a másodfokú döntéssel a bíróság végleg érvénytelenítette a 2022. augusztus 25-én hozott tanácsi határozatot. Az önkormányzati döntést tavaly májusban az alapfokon eljáró Maros megyei törvényszék is érvénytelenítette, ezt az ítéletet emelte jogerőre a táblabíróság.

Tamási Zsolt portálunknak azt nyilatkozta, hogy „a prefektus által jelzett nagy sztori, hogy nyert a perben, szinte semmi relevanciával nem bír, mert a 2022-es tanácshatározatban kezdeményezett iskola létrehozás a 2023/2024-es tanévet célozta meg, amelynek már a felén túl vagyunk. Tehát mindegy, hogy a perben ki nyert… A szomorú az, hogy a prefektus megteheti, hogy bármelyik tanácshatározatot megtámadva felfüggesztheti azt a bírósági tárgyalások idejére. A közigazgatási perben a bíróság a jogerős döntést elhúzhatja mindaddig, amíg már úgyis mindegy, mi az eredmény. A tanulság, hogy hiába hangzott el sokszor, hogy helyi szinten kell megoldani, a prefektus perbehívási lehetősége, s a bíróság időhúzási lehetősége miatt ezt nagyon nehéz kivitelezni. De van másik szint, a központi rendezés.”

A prefektúra közleménye szerint az igazságszolgáltatás azt kifogásolta, hogy a 2022-es önkormányzati határozat nem rendelkezett a szakbizottságok jóváhagyásával. Felrótta azt is, hogy a román oktatási minisztérium jóváhagyásával sem rendelkezett, hogy a 2023/2024-es tanévben átszervezzék a marosvásárhelyi iskolahálózatot, valamint az oktatási törvény előírásait is sértette, ennek okát azonban nem részletezték.

A prefektúra emlékeztetett: az önkormányzati döntés a katolikus iskola osztályainak a Bolyai Farkas Gimnáziumból való kiválását és önálló tanintézetként való újraalakulását hagyta jóvá elemi, gimnáziumi és középiskolai szinten a 2023/2024-es tanévre. Erre nem kerülhetett sor, mivel a prefektúra a közigazgatási bíróságon megfellebbezte a határozatot.

Az ítélőtábla jogerős döntésére az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete közleményben reagált csütörtökön. Ebben azt írták: az érvénytelenített, 2022-es önkormányzati határozat „az iskola megalapítási szándékát jelezte, nem az iskola létrehozásáról döntött”. Hangsúlyozták, hogy az egy évvel későbbi, 2023-as tanácsi határozat – amelyben a 2024/2025-ös tanévtől tennék lehetővé az iskola működését – érvénytelenítését célzó per folyamatban van, és bíznak benne, hogy ez esetben az önkormányzatnak ad igazat az igazságszolgáltatás – tájékoztat az MTI. A 2024/2025-ös tanévre vonatkozó önkormányzati döntés érvénytelenítését célzó per még folyamatban van, mint közölték, a következő tárgyalást március elején tartják.

Tamási Zsolt, a megszüntetett II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum korábbi igazgatója portálunknak elmondta: „most ami számít, hogy a 2024/2025-ös tanévtől való újraalakulást kezdeményező 2023 augusztusi tanácshatározatunk perében ha időben, számunkra kedvező bírósági döntés születik, akkor ezzel megyünk tovább, ha nem lesz kedvező a döntés vagy a bíróság tolni kezdi a határidőket, akkor a központi rendezés lehetőségét kell megvizsgálnunk.”

A Népszava Tamási Zsoltot idézve azt írja, a helyi tanács 2022-es kezdeményezése ellen indított per során megismerték a prefektus kifogásait, ezért amikor 2023-ban újra benyújtották tanácsi határozatban a kezdeményezést a katolikus iskola leválasztására, abban a prefektus által korábban emelt valamennyi kifogást kiküszöbölték.

A marosvásárhelyi iskola bejegyzési folyamatát azért kellett újraindítani, mert a román legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületében folytatta a működését, de ehhez a Bolyai-gimnázium biztosítja számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát 2018-ban miniszteri rendelettel kellett újra létrehozni, miután korábbi alapításában a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató, valamint Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A bűnvádi eljárást tavaly szeptemberben szüntették meg. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

Forrás: Az MTI hírei alapján