Össze kell fognunk, egymást meg kell becsülnünk

0
1175

A főegyházmegyénket 1938 és 1980 között vezető ,,emberkatedrális”-ra ma is úgy tekintünk, mint a Mindenható ajándékára – e szavakkal emlékezett és emlékeztetett Kovács Gergely érsek nagy elődjére, Márton Áronra, akinek 85. szentelési évfordulója előtti tisztelgésként készült el a Transylvania Catholica címet viselő album, amely Ádám Gyula fotóival a főegyházmegye különböző tájaira, ünnep- és hétköznapjaiba vezet el, és amelyhez Márton Áron-idézeteket válogatott Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója. Az albumot Kovács Gergely püspökké szentelésének negyedik évfordulóján, február 22-én mutatták be Gyulafehérváron.

Össze kell fognunk, egymást meg kell becsülnünk, együtt kell vállalnunk a közös sorsot, olvassuk a kötet legutolsó Márton Áron-szövegében, és ez a mondat akár Ádám Gyula ars poeticája is lehetne. Vagy lehetne az idei, az imával megújuló közösség éve mottója a főegyházmegyében… Vannak ilyen kivételes találkozások, amikor a gondolatok időket és tereket áthidalva üzennek minekünk. Én abban bízom, ha nyitott szívvel nézik, olvassák, sok ilyen kivételes találkozásban lesz részük az albumot lapozgatva…”, mondta Lázár Csilla az ünnepi könyvbemutatón.

,,Jó atyánkért esdeklünk…”, hangzott fel február 22-én a gyulafehérvári papi szeminárium közösségi szentmiséjén , amelynek keretében megemlékeztek Kovács Gergely gyulafehérvári érsek püspökké szentelésének negyedik évfordulójáról. A gyulafehérvári érseki papnevelő intézet elöljárói és növendékei szentmisében emlékeztek meg, foglalták imáikba és adtak hálát a főegyházmegye főpásztoráért.

A kisszeminárium diákjai a kora délutáni ünnepségen énekükkel, Kováts Álmos harmadéves kispap Lackfi János versével köszöntötte a főpásztort. Ezt követően Bogdán Zsolt kolozsvári színművész Kányádi Sándor Lélektöredékek című versét és Márton Áron beszédeiből válogatást tolmácsolt.

Ezt követte a Transylvania Catholica című album bemutatása, amely a főegyházmegye hitéletét és örökségét érzékelteti. Kovács Gergely érsek az érte elhangzó ima után az évfordulóra való megemlékezésért köszönetet mondott, hiszen, mint elmondta, ő valóban könyvbemutatóra készült, a nemrég megjelent kiadvány szívügye, a főegyházmegye életének képes bemutatása és háromnyelvű szövege országhatárokon belül és kívül élőknek megmutatja az erdélyi ember múltját és jelenét.

A kötet bemutatóján a létrehozásán fáradozó, a Márton Áron-idézeteket a fotókhoz válogató Lázár Csilla így beszélt: ,,Nagyon hálás vagyok mindazért, amit ez az album megjelenít. Hálás vagyok először is a jó Istennek azért, hogy itt élek, ahol élek, és egy olyan katolikus a közösségnek lehetek a tagja, amely ugyan gyakran megpróbál, de mindig megtart, és ünnepeiben újra és újra felemel. Hálás vagyok a bizalomért érsek atyának, hogy közreműködhettem a kötet szerkesztésében, hálás vagyok Marton József professzornak, hogy Márton Áron püspök hagyatékának gondozásával és közkinccsé tételével lehetővé tette, hogy Áron püspök támaszunk és szellemi-lelki erőforrásunk lehessen minden élethelyzetben. És hálás vagyok Ádám Gyulának, akivel már nem ez a legelső közös munkánk, hálás vagyok neki elsősorban azért, hogy egyedi és utolérhetetlen módon tudja megmutatni nemcsak a nagyvilágnak, de elsősorban nekünk magunknak mindazt, amiért nap mint nap hálásnak kell lennünk: a páratlan szépségű természeti kincseket, az egyházi, kulturális örökségünket, a mindennapok szürkeségéből minket újra meg újra kiemelő egyházi ünnepeket, a megtartó közösségeinket, a csodálatos gyermekeinket, az egyháziak és világiak áldozatos, teremtő és megszentelő munkáját, a kegyelmeket, amelyeket érdemeinken felül kapunk nap mint nap.” Ádám Gyula munkáiról pedig elmondta: ,,fotográfiáit, mint valami titokzatos fényforrás, úgy sugározza be ez a hálaérzés. Különleges beállításokkal, szokatlan perspektívákkal, a legsűrűbb pillanatok megragadásával a számunkra ismerős helyszíneket, arcokat, eseményeket valósággal felragyogtatja, kiemeli, felmutatja, rácsodálkozásra késztet, mintha most látnánk őket először.”

A Transylvania Catholica kötet erénye a szép és lelkületet is sugárzó képek mellett az, hogy háromnyelvű szövegei alkalmassá teszik arra, hogy a főegyházmegyébe látogatók az albumot magukkal víve később is fel tudják idézni az itteni életet, mint ahogy Ferenc pápa is emlékezetében tartja a rendkívüli időjárás miatt megtett kitérő nyomán az erdélyi tájakat.

Ádám Gyula képei egyenként remekművek, mindenik egy sűrített világ, egy-egy pillanatképbe rögzített izgalmas és titokzatos történet, mondta Lázár Csilla, Kovács Gergely érsek pedig külön megköszönte a művész készségét, hogy akár újabb helyszínekre elutazva új fotót készítsen, a kért épületet, szobrot, eseményt megörökítse a megrendelő, a főegyházmegye, a főpásztor kérése szerint. Az album legrégibb képe 1985-ből való, legfrissebb pedig a kolozsvári helyreállított Mária-oszlopot ábrázolja. Láthatóak tájak, épületek, festmények, szobrok, nevezetes helyek és ünnepek, és láthatóak arcok: papok, szerzetesek, világi szolgálattevők arcai. Mindezek a gondosan és találóan válogatott idézetekkel olyan összhangot teremtenek, hogy maguk az alkotók is elmondták: néha megtörtént az a csoda, mintha Márton Áron mondatai szülték volna a fotográfiát, mintha a képeket látva ihletődött volna nagy püspökünk.

Ádám Gyula ,,gondos szerkesztésében ezúttal nem önmagukban, hanem egymással dialógusban egy nagy közös erdélyi katolikus történetet mesélnek a Transylvania Catholica képei. (…) arra biztatom az olvasót, időzzön el ezeken a képeken egyenként is, próbálja megfejteni minden egyes kép rejtélyét. Hogy mitől ragyog a felhős ég dacára is egy-egy templomtorony, hogy mi módon állnak össze tökéletes Cézanne-i kompozícióba a székely falvak házai a templomtornyok árnyékában, hogy miképpen rajzol a templomablakból beáramló fény szabályos glóriát egy kisfiú fejére, hogy miért jut eszünkbe a halálmegvető bátorság az amúgy jámbor körmeneteket mutató képekről, hogy miképpen kerül tökéletes békébe élet és halál egyazon temetőfotón belül, hogy miért idéz fel bennünk egy-egy arc, egy-egy táj olyan bensőséges érzést, mintha gyermekkorunk legkedvesebb pillanatait élnénk át újra. Ha nem lennék erdélyi katolikus, ezeket a képeket nézegetve biztosan arra vágynék, bárcsak erdélyi katolikus lehetnék… Bízom benne, sokan fognak így érezni azok közül, akik nem ilyen szerencsések mint én, mint mi mindannyian, erdélyiek és katolikusok.”

Lázár Csilla ajánló, lelkes szavai nem tűnnek túlzásnak annak, aki belelapoz a gyönyörű kötetbe, amely a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kiadványa és megrendelhető az érsekségen.

Fotók: Pasca Szilárd, Kováts Álmos, Bodó Márta