A templomnak az imádságot kell szolgálnia

0
306

Ferenc pápa így köszöntötte a barcelonai Sagrada Familia bazilika Építési Tanácsát: ,,a templomnak az imádságot kell szolgálnia”.

Február 17-én fogadta a szentatya a Pápák-termében a katalán főváros Szent Család-bazilikája építési vezetőségének 23 tagját. Köszöntésében a küszöbön álló szent év előkészítésére emlékeztette az építési tanácsot, megköszönve mindazt, amit végeznek.

A Szent Család-templom (katalán neve Sagrada Família), avagy teljes nevén A Szent Család engesztelő temploma (Temple Expiatori de la Sagrada Família) Katalónia fővárosában, Barcelonában látható, Antoni Gaudí mesterműve. Nevezik a jövő templomának is. Barcelona katedrálisa, a középkori gótikus Santa Eulàlia-katedrálisa mellett Spanyolország, Barcelona egyik legismertebb temploma, 2010. november 6-án XVI. Benedek pápa szentelte fel és bazilika rangjára emelte. A templom építése 1882-ben kezdődött, Az első követ 1882-ben,1883-ban kapta meg Gaudí a templom készítésének feladatát. Életének további részét főként ennek a munkának szentelte, a templomot élete főművének tekintette. A tervek összetettsége miatt rendkívül lassan haladt a munka, jelenleg is folynak munkálatok. Az épület az organikus építészet mintapéldánya, sorolják a szecesszióhoz is, sőt kubista jegyeket is fedeznek fel rajta.

A pápa örömmel köszöntötte a barcelonai Sagrada Familia bazilika Építési Tanácsának tagjait, akik családjaikkal együtt érkeztek a Vatikánba. Miként azt a pápa már sokszor megismételte, „az egyház ezt a mostani évet az imádságnak szenteli, hogy ilyen módon készüljön fel a 2025-ös jubileumra. Egy egész év imádságban, ezért a szándékért” – hangsúlyozta a pápa. Fontosnak tartja, hogy az „imádság légköre el ne vesszen a templomokban, és ez legyen az elsődleges szempont a tanács számára is, akik felelősek a templom gondozásáért”.

A prédikált hitnek mindig imádsággá kell válnia!

A szentatya rövid beszédében a Sagrada Familia-bazilika egyik alapvető sajátosságára emlékeztette az Építési Tanács tagjait, hiszen „minden bejárati csarnoknak van egy önálló témája, amelyet a Szentírás soraival díszítettek és foglaltak az imádság keretébe. Ennek jegyében a bazilika első kapuja a hit ajtaja, melyet a templomban az írástudóknak magyarázó Jézus képe fejez ki, mögötte pedig a Triszhágion, a Háromszor-Szent témája látható. A prédikált hitnek imádsággá kell válnia mindig!” – húzta alá a szentatya.

A bazilika főkapuja a szereteté, melyet éppen a Szent Család fejez ki

„A bazilika főkapuja a szereteté, melyet éppen a szent család fejez ki, ez pedig arra hívja a templomba belépőket, hogy emeljék fel tekintetüket a megtestesülés misztériuma felé. Ebből lehet kibontani aztán a rózsafüzér titkait, melyeket a betlehemi csillagot övező színes ablaküvegek ábrázolnak, mintha azt mondanák: „itt van a mi világosságunk!” Éppen ebben az imádásban, a misztériumokat szemlélő imában nyílunk meg ennek a világosságnak, miként a bazilika nagy ablaküvegei a fénynek”.

A pápa arra buzdította az építési tanács tagjait, fogadják szeretettel a bazilikába érkező zarándokokat, hogy ezzel az imádságos lelkülettel mutassák be nekik Isten szolgája, Antoni Gaudí ikonográfiai tervét a maga teljeségében, mert amiként a kisebb és a nagyobb tornyok az ég felé emelkednek, úgy irányuljon felfelé a zarándokok tekintete és a hangjuk az angyalokkal együtt hirdesse: „Szent és halhatatlan a mi Istenünk”. Végül Ferenc pápa megköszönte mindazt, amit az Építési Tanács tesz a bazilikáért, majd megáldotta őket.

Forrás: Vatican News