Nagyböjt legyen olyan, mint egy tisztító fürdő

0
239
Nagyváradi diákok hamvazószerdán. Fotó: a váradi püspökség Facebook-oldala

Ferenc pápa hamvazószerdai, február 14-iki homíliájában arra kért: nagyböjtben hagyjuk el a látszat színpadát, és térjünk vissza szívünk rejtekébe! A Szent Szabina-bazilikában bemutatott hamvazószerdai szentmisén a pápa arra buzdított, hogy vessük le az álarcot és a tettetést, lassítsuk le rohanó életünket, vállaljuk föl igaz önmagunkat, fedezzük föl Isten jelenlétét belsőnkben, lelkünkben. Körkép: katolikus tanintézményeink növendékeinek nagyböjti készülete.

Nagyváradon reggel 8 órakor Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét a székesegyházban. A szentmisén részt vettek a püspökség munkatársai mellett a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium közössége.

Marosvásárhely, Keresztelő Szent János-templom, a katolikus osztályok diákjai

A kolozsvári Szent Imre óvoda hittanosai a Szent Mihály-templomban csendesedtek el, imádkoztunk, hogy tudjanak az elkövetkezendő időben jók lenni, egymásra figyelni, segíteni társaikon, szüleiknek.


Hamvazószerda a keresztény liturgiában a nagyböjti időszak kezdetét jelenti, amely során a hívők böjtölnek, imádkoznak, és alamizsnát adnak, készülve a húsvéti ünnepre: ezt a témakört járták körbe a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum felekezeti jelleggel működő osztályai Ferencz Zsolt segédlelkésszel, aki Franz Kett pedagógiai módszerének segítségével igyekezett megmagyarázni a kisiskolásoknak a böjt és a lemondás jelentőségét, lehetőségeit.