Együtt az úton – családok járták végig a „házaspárok útját” Máriaradnán

0
428
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A házasság hete elnevezésű rendezvénysorozatot február 11–18. között tartják a temesvári egyházmegyében, több plébánián programokat szerveznek ebből az alkalomból. Az elmúlt vasárnap, február 11-én a házaspárok a máriaradnai kegytemplomban végigjárták a bazilikában kialakított „házaspárok útját”. Az alábbiakban több résztvevő osztja meg élményeit az olvasókkal.

„Állandó megújulásban” – ez az idei házasság hete programsorozat mottója, de nekünk ne csak mottónk legyen, hanem legyen ez a kihívásunk és feladatunk. Vasárnap, február 11-én, délután 3 órától Máriaradnán a házaspárok útján mintegy húsz család vett részt. A rendezvényt a szervező Baum család nyitotta meg, akik köszöntötték az egybegyűlteket és elmondták, hogy a házaspárok útját az óbudavári schönstatti családok készítették. Tizenöt állomásból áll, amelyet ha végigjárunk, átelmélkedünk és megbeszéljük a párunkkal, rájövünk arra, hogy ez az út nem ismeretlen számunkra: egyes állomásain voltunk már, és vannak állomások, amelyek csak ezután következnek az életünkben.

Utunkat a Maskulik család és a nagyobb gyermekek gyönyörű gitárénekének kíséretében kezdtük meg, és minden megállónál rövid elmélkedést tartottunk. Az egyes állomásoknál imádkoztunk családjainkért, a betegekért, énekeltünk vagy éppen egy-egy család tanúságtételét hallgattuk meg. A megállók után Reinholz Andreas esperes, radnai plébános köszöntötte az egybegyűlteket, majd külön áldásban részesített minden házaspárt, illetve jegyespárt. Az esemény végén a szervezők agapéra hívták az egybegyűlteket, ahol meleg tea, kávé, szendvics és farsangi fánk várt mindenkit. Míg a felnőttek a templomban voltak, a gyermekek sem unatkoztak, különféle társasjátékokat próbáltak ki.

A mai felgyorsult világ, a mókuskerék gyakran bedarál minket is, de ilyen találkozók alkalmával van időnk lelassulni, egymásra figyelni, minőségi időt tölteni együtt és feltöltődni mások tapasztalatai révén, miközben gyermekeink barátságos környezetben, vidáman játszanak.

Elsősorban a lelkünket tápláltuk, s a megerősítő, bátorító tartalmak újra rávilágítottak mindazon értékek fontosságára, amelyek a mindennapokban a rohanó világ által kreált kényszerhelyzetek miatt nem kerülnek kellőképpen előtérbe. Köszönjük a szervezőknek, hogy a találkozó ideje alatt újra őszintén egymás szemébe tudtunk nézni kölcsönösen megsimogatva egymás lelkét.

Kovács Edit és Zsolt (Arad-Séga)

Számunkra a házaspárok útja lehetőséget nyújtott, hogy kapcsolatunk zegzugos mélységeit felfedezzük, hogy olyan dolgokról beszélgessünk, amelyek a hétköznapi életünkben háttérbe szorulnak. Felidéztük kapcsolatunk kezdetét, a gyermekvállalás és -nevelés izgalmait és nehézségeit. Mindez megerősítette kapcsolatunkat és Isten felé fordította lépteinket. Így vagyunk együtt erősek, hogy Isten részese lett a családunknak.

TóthBrigitta és Csaba (Pécska)

Öröm volt számunkra, hogy különleges eseményen vehettünk részt a házasság hete alkalmával Máriaradnán. Végigjárva a házaspárok útját több házaspárral együtt olyan tapasztalat volt, amely nemcsak a házastársunkhoz közelített minket, hanem más, hasonló értékeket valló családokhoz is. Ez lehetőséget nyújtott arra, hogy ebben a békét és egységet sugárzó környezetben felidézzük a házasság szépségét és szentségét. Ezek a közösségi pillanatok és tapasztalatcserék gazdagították lelkünket és megújították elkötelezettségünket a házasság és a közös út iránt.

Lukács-Golijan Anikó és István (Temesvár-Józsefváros)

Forrás: A temesvári egyházmegye honlapja