Névhasonlóság és testvérkapcsolat

0
365

Dr. Kovács Gergely érsek, miután részt vett a papok állandó képzéséről a Vatikánban szervezett nemzetközi konferencián, február 10-11-én Alba Pompeia püspökét, Marco Brunettit látogatta meg.

A két egyházmegye közti kapcsolat 2019-ben, a nevek hasonlóságából indult: mindkettő latin nevében ott található az Alba (fehér).

Az észak-olaszországi egyházmegye Piemont régióban található, a torinói főegyházmegye szuffragáneusa. A 4. században alapított, 1050 km² területű egyházmegyének 126 plébániája és mintegy 143 000 híve van, a székesegyház védőszentje Szent Lőrinc.

A rövid, de tartalmas látogatás nemcsak az ismerkedésre és a két egyházmegye közti kapcsolatok lehetőségeinek tervezésére adott lehetőséget, hanem Kovács Gergely érsek meglátogatta az albai székesegyházat, az alatta fekvő régészeti ásatásokat, az egyházmegye egyik lelkigyakorlatos házát, a boldog Giacomo Alberione által 1914-ben Alba városában megalapított Szent Pál Társaság templomát és az általuk működtetett katolikus kiadó (Gruppo Editoriale San Paolo) székhelyét, ahol a vezetőséggel és a szerkesztőség több munkatársával folytatott eszmecserét a katolikus újságírásról. A székesegyházban bemutatott szentmise méltó alkalom volt a hívekkel való találkozásra.

Február 11-én, vasárnap a főpásztor visszatért Rómába, hogy személyesen vezesse az aznap kezdődő egyhetes tanulmányutat, amelyen a gyulafehérvári szeminárium V. és VI. éves kispapjai és elöljárói vesznek részt.

Forrás: gyulafehérvári érsekség

MEGOSZTÁS