Tanítsuk meg a szenvedőket imádkozni. Betegek zarándoklata Csíksomlyón

0
477

Több ezer zarándok érkezett február 11-én, vasárnap, a betegek világnapján a csíksomlyói kegytemplomba. A délelőtti szentmisén az idősekért, betegekért és gondozóikért imádkoztak.

György Alfréd kamilliánus szerzetes, az ünnep szónoka arra biztatta a híveket, ne várják meg, hogy elbetegedjen a lelkük, elmagányosodjanak, legyenek társai egymásnak, hiszen Mária erre hív mindenkit.

Immár 32 éve, Szent II. János Pál pápa 1992-ben kiadott rendelete alapján az első lourdes-i Szűzanya-jelenés évfordulóján a betegek világnapját ünnepli a katolikus egyház. A világnap célja, hogy „Isten népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”.

Február 11-én, vasárnap, a betegek világnapján György Alfréd csíkszentdomokosi születésű, Nyíregyházán szolgáló kamilliánus szerzetes mutatott be ünnepi szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban. Prédikációjában Ferenc a pápa betegek világnapjára kiadott üzenetét idézte: „társadalmunk legnagyobb betegsége az elmagányosodás.” A kamilliánus szerzetes arra biztatta a híveket, ne várják meg, hogy elbetegedjen a lelkük, elmagányosodjanak, legyenek társai egymásnak, hiszen Mária erre hív mindenkit.

,,Fogjuk meg egymás kezét, és vigyük el egymást Máriához. Nem egyedül kell hozzá menni, hanem együtt! Egyik kezemben a testvérem, másik kezemben az édesanyám, és közte ott van Jézus” – jegyezte meg az ünnep szónoka, aki az alábbi kérdésekre is kereste a választ: Van-e bátorságunk megnyitni szívünket egymás előtt? Fel tudjuk-e ismerni a mellettünk lévő kirekesztettet? Bízunk-e a Szűzanya szeretetében? Mária szemével nézve életünket meggyógyultunk-e már?

,,Tanítsd meg a szenvedő embert imádkozni. Ezt mondja ma neked is az Úr: tanítsd meg a szenvedő embert imádkozni! Nem beletörődni, belefásulni! Lehet ma az imádságunk: Mária, taníts meg minket imádkozni! Vajon, hogy vagyok jelen Mária szívében?” – tette fel a kérdést a kammilliánus szerzetes, majd arra is bátorította a szentmise résztvevőit, döntéseiket beszéljék meg a Szűzanyával, életüket kössék a Szűzanya életének eseményeihez, és merjenek kérni tőle. Hangsúlyozta: a lelki fontosabb, mint a testi gyógyulás.

A szentmise után a jelen lévő plébánosok kiszolgáltatták a betegek szentségét.

,,2008-ban voltam először Lourdes-ban, és ott láttam, hogy sok beteg megy a jelenés helyére, a barlanghoz, illetve sokakat hordágyakon is visznek, keresik a gyógyulást és az enyhülést. Úgy gondoltam, jó lenne Csíksomlyón is megvalósítani ezt a zarándoklatot. Idén is nagyon sokan érkeztek ide Csíksomlyóra, hogy testileg-lelkileg gyógyulást találjanak. Ahogyan a prédikációban is elhangzott: fontos, hogy elsősorban ne testi gyógyulást kérjünk a jó Istentől, a Szűzanyától, hanem lelki gyógyulást, és hogyha a lelkünk meggyógyul, akkor igazából kevésbé számít, hogy testileg egészségesek vagyunk-e, a lelkünk legyen az. Hogyha ez a zarándoklat elérte a célját, akkor nem volt hiábavaló” – mondta Timár Sándor Asztrik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

A betegek és idősek zarándoklatát a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.

Ferences sajtószolgálat

Fotók: Erdélyi Ferencesek