Együtt egy erősebb, összetartóbb közösségért

0
397

Túrterebesen oktató-nevelő programokkal és színes közösségi rendezvényekkel törekedtek közelebb hozni egymáshoz a különböző etnikumú és korú helyi lakosokat az elmúlt két évben. 2022 februárjában indult a példaértékű összefogás Túrterebesen, amikor is a Szatmári Egyházmegyei Caritas Túrterebes község polgármesteri hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával közösen megkezdte az Interetnikus kapcsolódási pontok című pályázat gyakorlatba ültetését.

A január végén lezárult projekt keretében gyermekeknek, szülőknek, pedagógusoknak szóló programokat, továbbá közösségi eseményeket és akciókat szerveztek. A pályázat főbb tevékenységeiről, valamint legfontosabb eredményeiről a gyakorlatba ültetését vállalt felek február 8-án, csütörtökön, a helyi önkormányzat gyűléstermében megtartott projektzáró rendezvényen tájékoztatták a nagyközönséget.

Az esemény kezdetén a projektpartnerek képviselői – Gyákon György polgármester, Sárosi Tibor iskolaigazgató, valamint dr. Román János Caritas-vezérigazgató – köszöntötték az egybegyűlteket. A folytatásban Boros János projektmenedzser bemutatta a pályázatot, részletesen kitérve minden egyes tevékenységre és eredményre.

A projekt keretében a Caritas túrterebesi Szent Márton Közösségi Központja bővítette szolgáltatásainak palettáját, mégpedig olyan programokkal, amelyek a közösség kisebbségi és többségi tagjai számára egyaránt elérhetőkké váltak – tájékoztatott Boros János. A projektnek köszönhetően több oktatási program is zajlott párhuzamosan, mégpedig: szakmai orientációs program; kiválóságra nevelés program; szociális integráció ökológiai nevelés révén program; szociális integráció sport által program; valamint szülőnevelő program. A Túrterebesi Általános Iskola nyolc, továbbá a Caritas Szent Márton Központjának két pedagógusa vett részt KIP-képzésen (Komplex Instrukciós Program) a pályázat keretében – számolt be a projektmenedzser. Annak érdekében, hogy a túrterebesi helyi közösség tagjai bekapcsolódjanak a hátrányos helyzetű személyek érdekérvényesítését megcélzó tevékenységekbe, két helyi akciócsoport alakult meg. Népszerűek voltak a közösségi események, amit a résztvevők száma is igazol: a négy közösségi takarítási akción 184 helyi lakos, a két közösségi főzőversenyen 112 személy, a két focibajnokságon 100 diák és felnőtt volt jelen – részletezte Boros János. A projekt keretében fotókiállításra került sor tavaly novemberben, amelyen 30 tanuló 92 fotója volt megtekinthető. A gyermekek ügyességéről a projektzáró résztvevői is meggyőződhettek, hiszen a képeket a helyszínen is láthatták.

Bár a pályázat lezárult, a megkezdett munka több területen folytatódik – hangsúlyozta a projektmenedzser. Így a Szent Márton-központ a projekt végetérte után is több ellátott számára biztosít szociális szolgáltatásokat (minimum 80 gyermeknek); folytatódik a szülőnevelő program, ahogyan a központ udvarán található három fóliasátorban zajló kertészkedési foglalkozások is; a KIP-módszert a továbbiakban is alkalmazzák majd a Túrterebesi Általános Iskolában, valamint a Szent Márton-központban; a projekt keretében megalakult két, diákokból álló focicsapat folytatja az edzéseket.

Az esemény végén a projektpartnerek képviselői biztosították arról az egybegyűlteket, hogy amennyiben újabb közös pályázati lehetőség adódik, szívesen dolgoznak majd újra együtt.

Az Interetnikus kapcsolódási pontok című projektet a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Túrterebes község polgármesteri hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával partnerségben valósította meg. A projekt támogatója az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014-2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott Active Citizens Fund România program volt.

Palincas Erika