Mondj igent az életre

0
409

A rákos betegek világnapja alkalmából február 6-án a Csíki Győztesek Csíkszeredában találkozót szerveztek a Zengő térben. Hematológus és szerzetes osztotta meg gondolatait a közel 60 érdeklődő résztvevővel.

A szép archaikus térben, a Zengő térben szervezett program meghitt és családias hangulatban zajlott a Csíki Győztesek rákos betegeket támogató csoportja szervezésében. A támogató csoport, amelyet Nagy-György Enikő Zelma szociális testvér kezdeményezett, Balássy Idikó és Szász Ibolya társaival együtt, már négy éve működik. A csoport tagjai, gyógyult betegek és kezelés alatt állók állapotuktól függően havonta egyszer találkoznak.

A rákkellenes világnap alkalmából szervezett találkozóra olyan előadókat hívtak, akit tudásuk legjavát osztották meg, nemcsak a test, hanem a lélek számára is hasznos tanácsokkal látták el a résztvevőket. Az orvos, dr. Bíró Szilárd hematológus a gyógyítás terén, a szerzetes, Bátor Botond pálos szerzetes a lélek dolgai terén osztotta meg értékes gondolatait.

Nagyon hiteles volt, amikor három gyógyult beteg a saját életapasztalatával ajándékozta meg a jelenlévőket, megosztásukban volt magasság és mélység. Mindannyian kiemelték, hogy a gyógyulás egyik nagy pillére a test és lélek számára, ha szeretetben élünk, mert a múlt okozta bántalmak, sérelmek, az ebből fakadó stressz és a szeretetlenségek hosszú távon át egyszercsak kikezdik az emberi szervezetet.

A betegség idejében való felismerésére és a megelőzés fontosságára hívták fel a figyelmet a szakemberek. Tanulságos és építő volt minden elhangzott mondat ezen az estén. Sikerült úgy beszélniük magukról, hogy ott volt a mosoly az arcukon.

Az estet egy fiatal, Juhász-Boylan Bence hegedűelőadása színesítette, nem maradtak el a vidám hangulatú beszámolók sem, amin nem lehetett nem nevetni, így beillett a farsang sorába is ez az est.

Tanúságtevés az életről, a jövőről, és a hogyan továbbról, talán így lehetne röviden összefoglalni a Csíki győztesek rákellenes világnapon megrendezett programját.

Fantasztikus volt ez a gyönyörű est. Úgy gondolom, minden ilyen találkozó az életről szól. A tavaszt, az új életet ébreszti a jelenlévőkben. Nagyszerű előadások hangzottak el Botond atyától, a doktor úrtól, Nyirő Erikától, a Nők tabukról pozítivan kezdeményezés alapítójától, és a gyógyult betegektől… Ezen az estén az élet volt tapasztalható, amely felett ott lebeg Isten végtelen szeretete. Ez az élet iskolája! Hálásan köszönöm, hogy ott lehettem! D. E. résztvevő