A papi hivatás ajándéka

2
1338

Nemzetközi konferenciát tartanak a Vatikánban (Auditorium della Conciliazione) a papok folyamatos képzése témájában február 6-10. között.

Ma, február 6-án vette kezdetét az a nemzetközi konferencia Rómában, amelyet a Klérus Dikasztériuma szervez, az Evangelizációs Dikasztérium és a Keleti Egyházak Dikasztériuma együttműködésével, „Szítsd fel Isten kegyelmi ajándékát, amely benned van!” (2Tim 1,6) címmel.

A papok állandó képzése témájának szentelt ötnapos találkozón 750-nél több püspök, pap és szerzetes vesz részt az öt kontinens több mint 60 országából. A konferencia célja megosztani a jó tapasztalatokat és jó gyakorlatokat, emellett rámutatni is a kihívásokra és sürgős tennivalókra a papok jobb állandó képzése és kísérése céljából.

A gyulafehérvári főegyházmegyét képviselve dr. Kovács Gergely érsek és a papok állandó képzésének főegyházmegyei felelőse, dr. András István kanonok, a gyulafehérvári Szeminárium rektora vesz részt a konferencián.

A tanítványi lét szépsége ma: egyedülálló közösségi és missziós formáció témájú konferencia az egyházmegyei/regionális/országos képviselőket szólítja meg, akik a folyamatos papképzésért felelnek, valamint az érintett szakértőket és érdeklődőket. A nemzetközi konferencia célja, hogy a helyi egyházakkal közös folyamatot kezdeményezzen a papok folyamatos képzésének és kísérésének megerősítése érdekében, figyelembe véve a püspöki konferenciáknak nemrégiben küldött felmérés eredményeit, valamint a résztvevőknek a konferencia előtt és alatt elküldött hozzászólásait és a Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis A papi hivatás ajándéka című dokumentumot.

A konferencia közös imával kezdődött, amelynek keretében Lazzaro You Heung sik, Luis Antonio Gokim Tagle és Claudio Gugerotti bíborosok, a szervező vatikáni dikasztériumok vezetői szóltak a résztvevőkhöz.

A konferenciát megnyitó szentmisét február 6-án, kedden déli 12 órakor celebrálta Pietro Parolin bíboros államtitkár.

A továbbiakban öt szesszió keretében előadások és megbeszélések lesznek. Az előadók közt található Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa emeritus elnöke, Martha Driscoll OCSO ciszterci emeritus apátnő, Stefano Parenti olaszországi professzor, dr. Chiara D’Urbano pszichológus, pszichoterapeuta, Hans Zollner SJ, a Pápai Gergely Egyetem tanára, Argentinából Ángel Sixto Rossi SJ, bíboros, córdobai érsek, José Romeo Juanito Lazo érsek a Fülöp-szigetekről, Guy Bognon PSS az Evangelizációs Dikasztérium képviseletében, Joel Portella Amado, a brazíliai Petrópolis püspöke, François-Xavier Bustillo, a franciaországi Ajaccio püspöke, valamint Severino Dianich olasz teológus.

Az előadások, megbeszélések mellett a kulturális műsor keretében a konferencia résztvevői megnézhetik Damien Boyer A pap című filmjét, valamint részt vehetnek a mons. Marco Frisina által vezetett Fideles et Amati zenekar koncert-meditációján a Lateráni Szent János-bazilikában.

Forrás: gyulafehérvári érsekség, Klérus Dikasztérium (Dicastry for Clergy)