Nápolyban is megnyílt ,,Ferenc pápa mosodája”

0
225

Róma után Nápoly belvárosában, a Barátság házában is felavatták „Ferenc pápa mosodáját”. A szolgáltatás a legszegényebbek rendelkezésére áll, itt kimoshatják ruháikat és lezuhanyozhatnak. A megnyitón jelen volt Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnása, aki hangsúlyozta: „Ez egy újabb lehetőség, hogy a megsebzett emberiség mellé álljunk”.

A méltóság azt is jelenti, hogy tiszta ruhát viselhetnek, lezuhanyozhatnak, másokhoz hasonlónak érezhetik magukat, elkerülhetik a rosszalló pillantásokat, amelyeket rájuk vetnek. Ezzel a lelkiséggel folytatja küldetését a Szeretetszolgálati Dikasztérium, és ennek a nézőpontnak a jegyében született meg a „Ferenc pápa mosodája és zuhanyzói” szolgáltatás új helyszíne, amelyet január 12-én avattak fel Nápolyban Konrad Krajewski bíboros, a pápa főalamizsnásának jelenlétében. 2017-ben Rómában, 2019-ben Genovában és tavaly novemberben Torinóban nyílt meg két mosoda. Mostantól fogva Nápolyban is biztosítják ezt a szolgáltatást, amelyet a Procter & Gamble támogat a Haier Europe együttműködésével, és a Sant’Egidio Közösség kezelésében áll.

Nápoly szívében, a Szent Fülöp és Szent Jakab apostolról elnevezett templom mellett található „Barátság házában” (via San Biagio dei Librai 118.) mosó- és szárítógépeket helyeznek el. „Ez egy újabb lehetőség, hogy a megsebzett emberiség mellé álljunk és kifejezzük Isten jelenlétét és közelségét a legutolsókhoz” – mondta Krajewski bíboros. „A mosodával fizikai helyszínt szeretnénk biztosítani, ahol segítséget kérhetnek és újjászülethetnek. Az általunk befogadottak közül a mai napig több mint 300 ember hagyta el az utcát, és talált rá újra családjára, otthonra és munkahelyre. Szeretnénk Nápolyban is népszerűsíteni, hogy új módon tekintsenek a szegényekre” – húzta alá egy interjúban Benedetta Ferone, a Sant’Egidio Közösség hajléktalan-szolgálatának felelőse.

Az év eleje óta két hajléktalan hunyt el Nápolyban, egy férfi egy garázsban tűzvész áldozata lett, valaki pedig szilveszterkor hunyt el az éjszaka folyamán, az évvégi koncert idején. „Nem tekinthetjük az utcán élők nehéz életét a város hanyatlásának problémájaként, hanem el kell köteleznünk magunkat, mindenki ahogy tud, hogy egyre emberségesebbé tegyük a várost” – mutatott rá a Sant’Egidio szóvivője, Antonio Mattone. Ebben az erős hidegben a Sant’Egidio Közösség esténként meleg ételt és takarókat szállít Nápoly legnépesebb negyedeibe a rászorulóknak.

Forrás:

MEGOSZTÁS