Év végi taizéi találkozó Ljubljanában

0
659
Fotók: a nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Több romániai fiatal részvételével zajlott a 2023-as év utolsó taizéi találkozója Ljubjanában. Az ifjak vasárnap találkoztak Kilián testvérrel, a taizéi ökumenikus közösség tagjával, szilveszterkor éjfél előtt pedig együtt imádkoztak a békéért. A nagyváradi egyházmegyét Groza Bianka és Straub Dorottya képviselte.

Ferenc pápa a találkozó kezdetére küldött köszöntőjében felszólította a résztvevőket, hogy váljanak hídépítőkké a népek, kultúrák és vallások között. „Váljanak valósággá a szeretetről, az igazságosságról és a békéről szóló álmaitok” – írta a szentatya üzenetében, amelyet december 29-én tett közzé a Vatikán Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával.

Amint azt korábban megírtuk, minden év végén öt napra összegyűl több ezer fiatal különböző országokból és felekezetekből egy európai nagyvárosban, hogy imádkozzanak és osztozzanak a helyi emberek és egyházi közösségek életében. Madrid, Wrocław, Torino és Rostock után a taizéi közösség által szervezett 46. Európai Találkozót 2023. december 28. és 2024. január 1. között Szlovénia fővárosában, Ljubljanában tartották. A világ 48 országából mintegy ötezer fiatal érkezett.

Az európai találkozót a taizéi közösség készítette elő, együttműködve a helyi egyházakkal és Ljubljana városával. A résztvevők maguk mögött hagyva otthonuk biztonságát és ismertségét elindultak, hogy a helyi emberek befogadják őket, hogy megismerjék és megosszák életüket és kultúrájukat, hogy találkozzanak más fiatalokkal egész Európából és azon túlról, hogy az életük értelmét keressék imádság, csend és ének, személyes elmélkedés és megosztás által, és hogy együtt lépjenek be az új, 2024-es évbe.

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye