A katedrális, ahol II. János Pál pápa misézett és bő kétszáz évvel korábban Mozart orgonált

0
1401
Fotók: Vatican News

Az olaszországi Civita Castellanában van a karácsonyi glóriás katedrális, ahol Szent II. János Pál pápa misézett, és bő kétszáz évvel korábban Wolfgang Amadeus Mozart orgonált. Olyan az ókeresztény stílusú portikusza középütt, mint egy diadalív! Az is, hiszen az emelt árkádív felirata az angyalok betlehemi énekét hozza: Gloria in excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis. – Dicsőség a magasságban Istennek és a földön békesség a jóakaratú embereknek. Akkor pedig kapuja az Ég Urának, aki karácsonykor lépett be övéi világába. Szó szerint értették ezt a helyiek!

A téren balra 2008-ból a falon márványtábla állít emléket annak, hogy húsz évvel korábban, 1988. május 1-jén eljött a kastélyvárosiak népéhez az akkor már tíz éve szolgáló Szent II. János Pál pápa és a felirat szerint – amit híven megőrzött a kollektív emlékezet – ezekkel a szavakkal fordult hozzájuk: „Civita Castellana, hogy a fiaidnak az atyák örökségéhez méltó jövője legyen, maradjál meg az Úrban és ő is megmarad benned. Vele együtt igazán ragyogó dolgokat művelhetsz, amivel tovább gazdagítod a már nagyhírű történelmedet”.

A tér másik felén egy újabb emléktábla 2006-ból a város említett dicső múltjáról így mesél: Civita Castellana 1770. július 11.

„Esteledőfélben értem ebbe a kisvárosba és az Öreg Posta fogadóban szálltam meg. Másnap, mivel vasárnap volt, a székesegyházba mentem misére, ahol lehetőségem adódott, hogy orgonán játszhassam a szentmise alatt” – Wolfgang Amadeus Mozart – áll a táblán, amit a salzburgi zeneszerző születése 250. évfordulójára állítottak.

A székesegyházat ősi keresztény templomra építették 1200 körül és abban az időben éppen itt működött a római márványintarzia-rakó Cosmata család. Munkájukat a portikusz diadalívének felső zárógerendáján felirat hirdeti: „Magister Iacobus civis romanus cum Cosma filio carisimo fecit hoc opus anno Domini MCCX. – Jakab mester, római polgár Cosma nagyon szeretett fiával együtt készítette ezt a művet az Úr 1210. évében”. Noha a templomot később – sajnos – átépítették, a cosmata munkák megmaradtak!

Ide kattintva egy kis Mozart orgonamuzsika hallgatható.

Forrás: Vatican News