Az iskolák biztonsága kulcsfontosságú. A felelősöket büntessék meg

0
587

Életét vesztette az a diák, akit utolsónak mentettek ki hétfőn, december 18-án a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakása leomlott külső falának romjai közül.

A Hargita megyei mentőszolgálat vezetője, dr. Péter Szilárd az AGERPRES-nek elmondta, hogy a fiatal újraélesztésével negyven percig próbálkoztak az orvosok, sikertelenül. A romok alá temetett többi diákról elmondta, hogy egyikük nem szenvedett sérüléseket, csak nagyon megijedt, a SMURD kórházba szállította. Egy másik áldozat egy lány, akinek kulcscsonttörése van, és gyaníthatóan eltört az egyik karja is. A harmadik áldozat szintén egy lány, akinek leállt a szíve, de újraélesztették, és a székelyudvarhelyi sürgősségről egy marosvásárhelyi kórházba szállítják — részletezte Péter Szilárd.

A bentlakás leomlott falának romjai alá négy, 15 és 17 év közötti diák szorult.

Az eset kapcsán Kelemen Hunor azt nyilatkozta a Digi24-nek, az egyik sérült lányt gerinctöréssel szállították Marosvásárhelyre, a másik két sérültet Székelyudvarhelyen ápolják. ,,Csak annyit tudunk, hogy napok óta munkálatok folynak az épület körül, egy nagyobb árkot ástak az épület alatt és mellett, és két-három napja a gyerekek szóltak, hogy a falak megrepedtek. Kérdés: ki adta ki az engedélyt, ki hagyta, hogy a gyerekek az épületben maradjanak a munkálatok alatt, hiszen egy régi épületről van szó, amely, ha jól tudom, általános felújítás előtt állt; és kérdés, hogy a munka a projektre kiadott engedélyeknek megfelelően zajlott-e?” — fogalmazott az RMDSZ elnöke. Hozzátette, telefonon beszélt Hargita megye prefektusával, aki közölte vele, hogy kedd reggel találkozik az épületen végzett munkálatokban részt vevő intézmények képviselőivel, és ellenőrizni fogják az engedélyeket. ,,Meg kell találni a felelősöket és meg kell büntetni őket” — szögezte le Kelemen Hunor, hozzátéve, minden szülő biztonságban akarja tudni a gyermekét, amikor iskolába küldi.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a felújítási munkálatokra általában a helyi hatóságok adják ki a engedélyeket, a munkálatok pedig az építésvezető felügyelete alatt zajlanak.

Románia államelnöke, Klaus Johannis a közösségi médiaprofilján tegnap megdöbbenését és részvétét fejezte ki az eset kapcsán:

,,Megdöbbentő az a tragédia, amely a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásos iskolájában történt. Részvétemet fejezem ki az életét vesztett diák családjának, és mielőbbi felépülést kívánok a szörnyű balesetben megsérült diákoknak. Ez a tragédia élesen emlékeztet arra, hogy az iskolák biztonsága továbbra is kulcsfontosságú prioritás. Azoknak a helyeknek, ahol a gyermekek idejük nagy részét töltik, védelmet kell nyújtaniuk és a jelenlegi biztonsági előírásoknak megfelelően kell működniük. Felszólítok arra, hogy sürgősen tisztázzák az épület összeomlásának okait, és hogy a bűnösnek talált személyeket büntessék meg.”

AGERPRES, Klaus Johannis Facebook-oldala