Advent küszöbén

0
302

Advent küszöbén vagyunk, a naptári év legsötétebb időszakában, a téli napforduló környékén. Ilyenkor vágyakozunk a legjobban a fény, a világosság után. A családban nálunk is négy gyertya díszeleg az adventi koszorún, a négy adventi vasárnapot jelképezve. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: a hitet, reményt, örömöt és a szeretetet. Ugyancsak erre az időszakra esik több jeles nap, amelyeknek népi hagyományköre kisebb-nagyobb mértékben vallásos elemeket is tartalmaz: András, Borbála, Miklós és Luca. Az adventi koszorú jelzi a karácsonyra való lelki ráhangolódást, felkészülést még azok számára is, akik nem kifejezetten vallásosak. A vasárnap kezdődő advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka ne arról szóljon, hogy erőn felül takarítsunk, díszítsünk, főzzünk, süssünk… Mert akkor mire elérkezik a várva várt karácsony este, arra gondolunk, de jó lenne egy keveset pihenni, és így elveszítjük az ünnep örömét.

Adventi időszakban is próbáljunk elcsöndesedni és Istenre figyelni. Kedvelem ezt az időszakot, hiszen négy felvonásban kerülünk időben és lelkületben közelebb a nagy ünnephez. Ugyanakkor számomra a lényeg persze most is az, hogy együtt van a család és együtt imádkozunk. Nekem a négy adventi vasárnap négy esély arra, hogy megálljunk a rohanó világban, és a szeretteinkre, magunkra és a közelgő nagy ünnepre hangolódjunk. Az advent a mai ember életében a szó szoros értelemben vett várakozás időszaka lehet. Fontosnak tartom – különösen, ha gyermek is van a családban –, hogy ezt lehetőségeinkhez képest a legszebbé varázsoljuk, rohanó napjainkban gyakrabban megálljunk, megpihenjünk, elmélkedjünk egy kicsit. Ne csak végigrohanjuk, hanem éljük meg a családdal az adventet! Még mindig nincs késő lelassítani, és úgy beosztani a napokat, hogy azok a karácsonyvárásról szóljanak. A nap lezárásaként összegyűlhetünk a koszorú körül, beszélgethetünk régi karácsonyokról, gyermekkori emlékekről…

Az adventet szerintem úgy kell tekinteni, mint egy segítséget a lelkünk nyugalmának megtalálásában, kicsit visszahúzódva, mellette végiggondolhatjuk az egész évünket. Elmélkedhetünk, hogy mit csináltunk jól, és mit kell változtatnunk, illetve mi az, amit biztosan máshogy kell csinálni a következő évben. Ez az időszak a visszavonulásról, pihenésről is szól, amikor több időt tölthetünk családi körben, és a szeretet, törődés kerül előtérbe. Ugyanakkor egy-egy gyetyagyújtáskor mindenki mondhat egy kérést, köszönetet, majd az estét egy közös imával zárhatjuk.

Minier Csaba

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/49-es számának Az Istenre és önmagunkra találás csodálatos lehetősége, Így készülnek állandó szerzőink az adventre című összeállításban.

MEGOSZTÁS