Búcsút ünnepeltek a jubiláló gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet-líceumban

0
843
Fotók: Ambrus István történelemtanár

A szeretet minden, élte, vallotta ezt Árpád-házi Szent Erzsébet és ezt emelte ki homíliájában Tamás József ny. segédpüspök is, aki együtt ünnepelt a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum diákjaival, tanáraival, vendégekkel, meghívottakkal.

Az intézményt harminc évvel ezelőtt ajánlották a középkor egyik legismertebb és legkedveltebb női szentjének, Árpád-házi Szent Erzsébetnek az oltalmába, amikor Bálint Lajos érsek megáldotta az iskola alapkövét. A következő év szeptemberétől (1994) megindult a tanítás, előbb a község által felajánlott szükségtermekben, majd az újonnan épült sziklára épített házban, amely – bár a diákság létszámának növekedése újabb épületet követelt meg, ahol jelenleg az oktatás, nevelés történik – mind a mai napig az iskola lelki otthona.

Jubileumi évet nyitottunk, amelyben emlékezünk, hálát adunk az elmúlt évekért, ugyanakkor reményekkel telve tekintünk a jövőbe is.

Tamás József segédpüspök mélyreható gondolataival elsősorban a fiatalokat, diákokat szólította meg. A fiatalság olyan, mint a természetben a tavasz, amikor minden kizöldül. Az ifjúság ékessége – olvashatjuk a példabeszédek könyvében – az erő, az energia, amely sokszor még arra is képessé tesz, hogy kimozdítsa a világot a maga sarkából. Vajon mire használjunk vagy használják fiataljaink ezt az képességet? – hangzott el a kérdés. Az erőt, amelyet egyaránt lehet jóra és rosszra is használni. Napjaink viszontagságos forgatagában könnyedén megtörténhet, hogy adottságainkat nem kellő dolgokra használjuk, hanem rossz utakra tévedünk. De megvan a lehetőség, hogy a világunkat ne kimozdítsuk a maga sarkából, hanem kikerekítsük.

E tekintetben is méltó példakép van előttünk, tanulhatunk Szent Erzsébet életéből, aki bár rövid ideig élt közöttünk, élete mégis rendkívüli volt, a szeretet és az alázat királynője. Már kora gyermekkorában a szegények megsegítésének szentelte életét, eltekintve mindattól, amit tőle, királylánytól elvártak volna.  A nevéhez fűződő legendák, csodák (rózsacsoda, leprás története) mind a szolgáló szeretetének állít emléket. Az éhínség idején a fejedelmi raktárokat megnyitotta, betegeket gondozott, korházat építtetett, nem törődve az ellene áskálódókkal, napjainkban pedig a Karitász védőszentje.

Ahogy az ének szövege is hangsúlyozza:

Minden nehéz próbákat hősiesen álltál,
Minden bajtól szentebbé, szebbé váltál.
Illat volt az életed, mennybe szállt,
mindenszentek országára rátalált.

Berszán Lajos lelkiigazgató meghatódva tekintett vissza a múltba, 30 évvel ezelőttre. Céljában, hogy mindenki egyaránt jusson lehetőséghez, hogy nagy emberek, tanult emberek legyenek, számos Szent Erzsébet nyomdokain járó ember segített, akiknek kifejezte köszönetét.

Az ünnepségre nemcsak az elöljárók készültek nagy izgalommal, hanem az iskola összes tagja is, színdarabbal, versekkel, énekekkel készültek, hogy szebbé tegyék e napot. Szorgos kezek kézműves vásárt rendeztek a jótékonyság jegyében.

Így lett a napunk igazi családias, meghitt együttlét, ahol kicsi és nagy egyaránt tudott ünnepelni, kérve: Rózsák szentje, könyörögj ma népedért!

Baliga Erika-Mária magyartanárnő

Bálint Róbert hittantanár, igazgató