Külvárosi plébániát látogatott meg a pápa

0
621

Ferenc pápa fölkereste a Róma külvárosában található Santa Maria Madre dell’Ospitalità (Szűz Mária, vendégszeretet anyja) plébániát, ahol mintegy negyven pappal beszélgett másfél órán keresztül a lelkipásztori kihívásokról. Találkozott egy Ukrajnából menekült párral, akik 50 éve házasok, családokkal, szegényekkel, olyan bevándorlókkal, akiket a plébánia lát vendégül.

Róma keleti peremén, a 17. prefektúra területén található a plébánia, amelyet a város püspöke meglátogatott. Az első ilyen jellegű találkozó szeptember végén volt, akkor a pápa a Santa Maria della Salute (az egészség Szűzanyja) plébániát kereste föl az olasz főváros északnyugati szélén található Primavalle negyedben.

A Santa Maria Madre dell’Ospitalità plébánia 1985 óta működik, és nevében hordozza küldetését: a befogadást. A 12 lakásból álló épületegyüttes, amely a vendégszeretet falujaként ismert, egy zöldövezetben, lakott központtól távol található, és olyan családoknak ad otthont, akiket kilakoltattak, legyenek azok olaszok, külföldiek, szegények, menekültek.

Látogatása végén a szentatya néhányukkal találkozott, köztük ukrán és afrikai menekültekkel. Köszöntötte az 50 éves házassági évfordulóját ünneplő párt, Rosariót és Annát. A kápolnában csöndes imába mélyedt. A pápa elfogadott egy kávét, majd a papokkal együtt elmondta a Szentlélekhez szóló imát, amit a 2023-24-es lelkipásztori évre választottak. Ezt követte a párbeszéd Róma püspöke és papjai között, melyen a szentatya szorgalmasan jegyzetelte a kérdéseket, és sorra megválaszolta őket.

A zárt ajtó mögötti beszélgetés mintegy másfél órán át tartott, tréfálkozás, iránymutatás, elmélyedés egyaránt szerepelt benne. Az érintett kérdések a lelkipásztori munkát, a szentségeket járták körül, a plébánia társadalmi beágyazottságából kiindulva a szegénység, a befogadás, a szociálisan kiszolgáltatott rétegek segítése és az evangelizálás témakörében.

Riccardo Lamba római segédpüspök elmondta: nagyon nyílt, szívélyes és családias volt a párbeszéd. A pápa arra buzdította a papokat, hogy folytassák a jócselekedeteket, amiket végeznek, legyenek továbbra is jelen az emberek között, és hirdessék az evangéliumot akkor is, ha nehézségekkel találkoznak. Kérte, hogy haladjanak tovább ebben a szinodális stílusban a plébánián, ami a világi hívek és a papok folyamatos együttműködését jelenti.

Salvatore Cernuzio / Gedő Ágnes Forrás: Vatican News