Huszonnégy órás maraton a szegények világnapja alkalmából

0
490

A Máltai Szeretetszolgálat különböző kirendeltségeinél huszonnégy órás maratont tartanak a szegények világnapja alkalmából. Huszonnégy órán át adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, és finomságokkal kedveskednek nekik. Az idő, a 24 óra kitágul, van, ahol 26, másutt 28. És a legjobb az, hogy a maraton a szolgálatnak csak egy kiemelkedő napja, a rászorulók segítése mindig újabb, jobb módjait keresik.

Marosvásárhelyen Palkó Ágoston lelkivezető celebrálta a szentmisét, amelyen hálát adtak az önkéntesekért, a támogatókért, akik nélkül nem jöhetett volna létre a jótékonysági maraton!

Szatmárnémetiben 26 éves a Máltai Szeretetszolgálat, ezért a 24 óra náluk 26 órára ,,tágult”. Az önkéntesek, kicsik és nagyok, 350 embernek vittek kókuszgolyót, személyenként 18 darabot. Ehhez bizony elkelt a segítség, de a munka a legjobb ütemben haladt, időben elkészült a meglepetés.

Szatmárnémetiben nincs maraton töltöttkáposzta főzés nélkül: a csapat nagy örömmel vett részt ebben a különleges kezdeményezésben, arra készülve, hogy egy kis melegséget és örömöt vigyenek azoknak, akik a család típusú szociális otthonokban élnek. Minden egyes töltött káposzta egy-egy gondosan elkészített üzenet a szeretetről és közösségről.

Brassóban már előre készültek, a város hajléktalanjait keresték fel a szeretetszolgálat önkéntesei. Számos embertársunk él az utcákon, sokan önhibájukon kívül váltak hajléktalanokká. A Brassói Máltai Szeretetszolgálat és a Brassó megyei RMDSZ szervezésében (utóbbiakat Kirsch Gábor Ferenc megyei elnök képviselte) a Brassó utcáin élő hajléktalanokat keresték fel. Közel harminc embernek igyekeztek megtanítani a mentő/védő fólia használatát, amely megfagyás elleni védelmet nyújt a hideg évszakban, illetve a nagy hőségtől véd nyáron. Palackozott ivóvíz- és élelmiszeradagokat osztottak ki. A szegények és rászorulók világnapja alkalmából 30 alap és tartós élelmiszer csomagot osztottak ki, valamint mentőtakaró fóliát hideg és meleg ellen.

Sepsiszentgyörgyön a hajléktalanok éjjeli menedékén indult a nap: lelkes önkéntesek egy csapata tojásrántottát készített reggelire a kedvezményezettek számára, amit közösen fogyasztottak el.

Az utcákon a hideg idő ellenére már hajnalban szorgosan dolgoznak a köztisztaságért felelős munkások, nap nap után korán kelnek, hogy a város utcái tiszták legyenek. Nekik meleg teát és bundás kenyeret vittek a Máltai önkéntesek. Meglepetten, de a legnagyobb örömmel fogadták a figyelmességet.

Gyakran hihetjük, hogy nagy dolgok kellenek az örömhöz, pedig legtöbbször egy kis odafigyelés és nyitottság is elég! A jótékonysági maratonba a mozgáskorlátozott fiatalok és az elsősegély csoport tagjai is bekapcsolódtak.

Jó hangulat, növekvő szendvicshalmok, az elkészült szendvicsek utaznak is tovább. És érkeznek az adományok, tartós élelmiszer, ami remélhetőleg akár karácsonyig is kitart a rászorulók szegényes konyhájában…

Forrás: Romániai Máltai Szeretetszolgálat

(bm)