Ifjúsági hétvégét tartottak Borzonton

0
536

Borzonton tartotta a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia Lelkes lelkek ifjúsági csoportja összerázó hétvégéjét közösen a gyergyóalfalvi fiatalokkal. Az alábbiakban néhány résztvevő beszámolója olvasható.

November elején ifjúsági összerázón vehettünk részt a csíkszeredai ifjúsági csoporttal. Ilyen eseményen még nem volt szerencsém részt venni, de nem bántam meg, hogy elmehettem. Péntek délután szerencsésen megérkeztünk a Nyíres Panzióba, nagy lelkesedéssel és izgalommal érkezett minden ifjú. Az estét rögtön szentmisével kezdtük, ahol lelkileg ráhangolódtunk az összerázóra. Különleges érzés volt, nem a templomban szentmisén részt venni, de így egy új élménnyel gazdagodhattunk. Az este gyorsan eltelt, ismerkedtünk a csíkszeredai ifjúsági csoport tagjaival. Emelett sokat nevettünk, szórakoztunk és még társasjátékoztunk is. Kellemes érzés volt olyan emberekkel társasjátékozni, akikkel nem lehet találkozni a mindennapokban. Ezután mindenki álmosan ment a szobájába, nyugovóra térni. A szombati nap is gyorsan eltelt, sikerült lelki programon részt venni, és még beszélgetésre is volt lehetőség. A szórakozás, a viccelődés és a jókedv is jelen volt a napban, majd szentgyónást is volt lehetőség elvégezni. Ez egy nagyon jó megújulást adott a lelkünknek, ami feldobta a napunkat, esténket. A szombat este táncolással, meg énekléssel fejeződött be, ami megnyugvást, lazaságot adott nekünk, ugyanis nagyon fárasztó napunk volt. Vasárnap korán felkeltünk, ugyanis sok program volt. Összegeztük a hétvégét, majd szomorú hangulatban elhagytuk a panziót. A vasárnapi nagy misével zártuk az ifjúsági összerázót. Nagy öröm volt számomra, hogy részt vehettem egy ilyen rendezvényen, új embereket ismerhettem meg, lelkigyakorlatokon, felfrissülésen volt szerencsém ott lenni. Hálás köszönet a jó Istennek a sok élményért.(Laczkó Csongor, Alfalu)

A hétvégén volt szerencsém részt venni az alfalvi és csíki ifjúsági összerázón, amelyre szép számban megjelentünk. Nem volt kérdés, hogy egy nagyon tartalmas és élménydús időtöltés lesz. Nagyon tetszett, hogy számunkra ismeretlen emberekkel találkoztunk, akikkel a két nap folyamán jobban megismerkedhettünk a kiscsoportos feladatok által, valamint a közös játékok során. A szabadidőnkben is volt rá lehetőség, hogy ismerkedjünk és időt töltsünk egymással, amely szerintem még inkább összekovácsolt bennünket, és a hétvége végére azt mondhattuk: sikerült új barátokat szerezni. Akik már ismertük egymást, nekünk is jó lehetőség volt arra, hogy jobban megismerjük a másikat, és szorosabb barátság alakuljon ki közöttünk. És nekem ez nagyon pozitív dolog, mivel a témák mellett nemcsak lelki élményt, hanem kellemes emlékeket is sikerült szerezni. Úgy érzem sikerült lelkileg feltöltődni, és kicsit közelebb kerülni a jó Istenhez, valamint hálás vagyok azért, hogy valamilyen szinten én is részt vehettem a megszervezésben és megvalósításában. (Baricz Dorottya, Alfalu)

A 2023. október 3–5. között megrendezett összerázó igazán szép és természetközeli helyszínen került megrendezésre. Számomra a helyszín igazán otthonos volt és kellemes hangulatot teremtett ahhoz, hogy teljesen át tudjak szellemülni és a témára tudjak hangolódni.

A hálaadás téma igazán hozzám közel álló, mindennapi téma véleményem szerint, és a hétvége folyamán sikerült elgondolkodnom jobban róla, és elmélyednem benne a különböző foglalkozások és csoportos beszélgetések által.

Igazán élménydús hétvégeként éltem meg, örömteli volt találkozni új emberekkel és léleküdítően jó volt a foglalkozások közti játékok által közelebb kerülni egymáshoz, látni egymást mosolyogni, örülni Isten jelenlétében. Hálás vagyok ezért a hétvégéért! (Fülöp Gergő, Alfalu)

Számomra ez volt az a tábor, ahol nagyon jó minőségi időt töltöttem másokkal és Istennel. Mivel kiscsoportvezető voltam, így nagyon örültem annak, hogy volt lehetőségem olyan őszinte beszélgetéseket vezetni más fiatalokkal, ami Istenről szól.

Ez a három nap számomra nagyon hamar eltelt. A programokat próbáltuk úgy alakítani, hogy a fiataloknak is a lehető legjobban teljen. Véleményem szerint a fiataloknak is nagyon jól telt, mert nem kaptam senkitől sem negatív visszajelzést. A visszajelzések, amiket a résztvevőktől kaptam, mind nagyon pozitívak voltak, mindenki jó emlékekkel tért haza, és erre az alkalmora szerintem sokáig emlékezni fognak.

Péntek délután megérkeztünk a helyszínre, amely a Nyíres menedékház volt Borzonton. Amikor mindenki megérkezett a helyszínre, elfoglaltuk a szobákat,és kezdtük felvenni az ott lévő jó hangulatot. Ezután elkeztük az összerázó programját egy szentmisével. Számomra azon nagyon ritka alkalmak egyike volt, amikor a szentmise nem a templomban volt megtartva. De a fiatalok fegyelme és figyelme által a szentmise üzenete mindenkihez eljutott. A szentmise után az ismerkedésre is hangsúlyt fektettünk a társasjátékozás keretén belül. A fiatalok itt hamar megbarátkozhattak egymással, főleg akik még nem is ismerték egymást.

Szombaton reggel a reggeli torna és ima után elfogyasztottuk a reggelit. Az ezt követő előadás szerintem nagyon hatásos volt, ez a fiatalok meglátásaiból észrevehető volt a kiscsoportos megbeszélések alatt. Az ebédet egy rövid szabadidő követte, és ismét folytatódtak a játékok, amiket nagyon élveztek a fiatalok. Este ismét volt szentmise napi lezárásképp. Ezt követte az a program, ami még jobban oldotta a hangulatot. Lehetőség volt karaoke éneklésre. Külön köszönöm azt az élményt, hogy kiscsoport vezetőkként is összefogtunk, és énekeltünk egyet mi is közösen. Számomra ez nagyon kedves emlék marad.

Vasárnap ismét volt reggeli ima és reggeli. Ezt követte a kiértékelő, amit közösen tartottunk meg, és nagyon jó volt hallgatni az összefoglalását az eltelt három napnak. Ezután mindenki összepakolt, és indultunk a szentmisére, ami Gyergyóalfaluban volt megtartva. A mise üzenete megkoronázta az összerázó témáját. A szentmise után volt szentségimádás. Szerintem nagyon sokat segített az, hogy néhányan zenei szolgálatot vállaltunk. Nagyon tetszett az, hogy a kiscsoportonként megírt hálaadó ima felolvasására is sor került a szentségimádás alatt. Ennek a napnak volt szerintem a legszebb üzenete a tábor alatt.

Külön ki szeretném emelni a kiscsoportos beszélgetéseket. Mivel mindenki eredetinek születik, nagyon érdekes volt hallgatni más fiatalok észrevételeit, meglátásait. Még az én szememet is sok mindenre nyitották meg azok a fiatalok, akik a csoportomban voltak. Megtanulhattam, hogy még milyen sok dologért lehetek hálás ebben az életben. A csoportomban lévő fiataloknak nagyon jó ötleteik, gondolataik születtek az előadások, elmélkedések, és a beszélgetések alatt. A tábor végére a csoporton belül jó volt nézni, hogy azok a fiatalok, akik a tábor első napján találkoztak életükben először, milyen hamar alakítottak ki barátságokat, és hogy milyen hamar megnyíltak egymás előtt. Nagyon kreatívak és fogékonyak voltak a kiscsoportos foglalkozásokkal kapcsolatban. Értük is nagyon hálás vagyok.

Nem utolsósorban éreztük az Isten jelenlétét, ami hozzásegített ahhoz, hogy az ő jelenlétét magunkkal víve egy valóban csodálatos élményben volt részünk. (Erdős Máté, Alfalu)

A Szent Ágoston ifjúsági csoportja, a Lelkes lelkek egy csoportösszerázón vehetett rész 2023. november 3–5. között Borzonton. Az összerázó hétvégén 43 fiatal vett rész, így ismerkedhettünk meg a gyergyóalfalvi ificsoporttal. A hétvéget nagyon izgatottan vártuk, hiszen nem tudtuk, mire számítsunk. De tudtuk, hogy biztosan meg fogunk sok új emberrel ismerkedni. Pénteken délután indultunk a Szent Ágoston-plébánia udvaráról a mi ifi csoportunkkal, egy mikrobusszal és egy autóval. Az út sok izgalommal telt, és ez meg is adta a hangulatát a hétvégének. Ahogyan közeledtünk Borzontra, az összerázó helyszínére, egyre izgatottabbak voltunk, hiszen nem tudtunk, mi is vár ránk.

Vidáman és kíváncsiskodva vártuk az első programot. A hely, ahova megérkeztünk, mesébe illő volt, nagy udvar, egy tavacska és csodaszép óriási ház. A szobákat elfoglalva az első program egy ismerkedős, bemutatkozós játék volt, ahol mindenki az elején félénken majd egyre bátrabban és barátságosabban szólalt meg. Ezt követően részt vettünk a nyitó szentmisén. A szentmise után következett a közös vacsora, mindenki azt evett, amit hozott, és ezzel kínált meg mást is. Megnéztünk egy rövid filmet, mely egy fiúról szólt, kinek élete, hite élő példa a mai fiatalok számára, hiszen megmutatta nekünk, hogy az interneten, sok fórumot lehet használni az igét hirdetni, és kell hinni Istenben, mivel az életszentségre kaptunk meghívást mindannyian. („Minden ember eredetinek születik, de sokan másolatként halnak meg.”) A rövid filmet követően mondhatni szabad program volt, társasjátékozhatott aki akart, beszélgethetett, ismerkedhetett. Ez volt az a pont, ahol egyre nyitottabbak és vidámabbak lettünk. Hamar össze is rázódott a két ificsoport, hiszen nyitottunk egymás felé.

Másnap reggel, szombaton a kimaradhatatlan reggeli tornával kezdtünk, majd reggeliztünk közösen. A következőkben Ladó Gábor tanár úr tartott előadást, melyről ezek után egy kiscsoportos megbeszélés következett. Ez nagyon szórakoztató, egyben tanulságos volt mindenki számára. A finom kiadós ebéd után egy kis pihenés, szabadfoglalkozás volt. Voltak, akik fociztak, voltak, akik pihentek, vagy éppen kártyáztak. Ezután csapatépítő játékot játszodtunk, elég izgalmasnak bizonyult, de jól meg is mozgatott bennünket. Majd készülődtünk a szentmisére, lehetőség volt gyónni is, akinek szüksége volt rá. Az esténket zárva karaoke és Just Dance party volt, mely mindenkit összehangolt és szórakoztatott. Mindenki megmutathatta a csodás hangját és tánctudását.

Vasárnap reggel kiértékeltük a hétvégét, összepakoltunk, és készültünk a szentmisére és az ezt követő szentségimádásra, mely a gyergyóalfalvi templomban volt megtartva. A szentségimádás után elbúcsúztunk egymástól, és elindultunk hazafelé.

Ez a hétvége volt az, amely az egész hetünket megkoronázta, hiszen megismerhettünk nagyon sok lelkes, örömteli, vicces és barátságos fiatalt. Nagyon reméljük, ez nem egyszeri alkalom volt, és még többször találkozhatunk velük, részt vehetünk ilyen programokon. Hálásak vagyunk a Both László és Hanuleac Tamás segédlelkészeknek, valamint Ladó Gábor tanár úrnak, hiszen nélkülük nem ismerhettünk volna meg ennyi vidám fiatalt, és ez a hétvége nem jöhetett volna össze. (Lelkes Lelkek ificsoport, Csíkszereda)

Forrás: Szent Ágoston-plébánia, Csíkszereda