Műhelykonferencia a kolozsvári ferenceseknél

1
669

Több szakaszban készül a kolozsvári ferences közösség a kisebb testvérek 300 évvel ezelőtti kincses városba való visszatelepedésének megünneplésére. Ennek a készületnek volt része az a szombati műhelykonferencia, amelyen domonkos, unitárius, református és jezsuita egyháztörténészek mutatták be az óvári kolostor 1725 előtti közösségeinek időszakát.

A kolozsvári ferencesek második megtelepedése az egykori, óvári domonkos helyen a feljegyzések szerint 1725. június 13-án, Páduai Szent Antal ünnepén történt, amikor is a „roskatag állapotú templom kulcsait Antalffi János püspök nevében Szabó Mihály, Kolozsvár akkori kanonok-plébánosa a rendtartomány megbízottjának, Antalffi Istvánnak, a visszatérő ferencesek első házfőnökének átadta.” A 300 éves jubileumot több szakaszban igyekszik megünnepelni a ferences közösség, összhangban a ferences nagycsalád 800 éves centenáriumi alkalmaival. A jubileumi műhelykonferencia első szakasza november 11-én, szombaton volt a ferences kolostor dísztermében. Orbán Szabolcs ferences szerzetes, a rendezvény egyik házigazdája a résztvevőket köszöntő beszédében kiemelte, a szerzetesi körökben szinte közhellyé vált – hálával tekinteni a múltra, szenvedéllyel megélni a jelent, reménységgel átélni a jövőt – gondolat jegyében a 300 éves évfordulóra készülve fontosnak tartják, hogy hálával tekintsenek az elmúlt három évszázadra, és az azt megelőző időszakra is.

,,Ennek fényében az idei konferenciánkon a ferences megtelepedés előtti időszakra szeretnénk rátekinteni, és azok iránti hálánkat ébresztgetni, akik előttünk éltek e falak között: a domonkos testvéreink, a reformáció időszakában különböző protestáns egyházak, illetve a jezsuita ferences szerzetesek. Ezen időszakok bemutatására igyekeztünk szerintünk a legjobb szakembereket megkeresni, és végtelenül hálásak vagyunk nekik, hogy készséggel válaszoltak megkeresésünkre” – részletezte Szabolcs testvér.

A műhelykonferencia első részében Zágorhidi Czigány Balázs muzeológus, a Magyar Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény alapítója, vezetője A Szent Domonkos-rend Magyarországon és Erdélyben a kezdetektől a 20. századig-, míg Lupescu Makó Mária történész, egyetemi docens Domonkosok Kolozsváron címmel tartott előadást.

A szünet után Kovács Sándor unitárius egyháztörténész az 1566-1693 közötti kolozsvári óvári iskola unitárius korszakát ismertette. Kovács Mária-Márta művészettörténész és Ősz Előd egyháztörténész, levéltáros Magyar és német reformátusok az óvári templom körül címmel tartottak előadást. Siptár Dániel történész, a Jézus Társasága magyarországi rendtartományának levéltár-igazgatója az Óvárban élő egykori jezsuiták életét ismertette.

A műhelykonferenciát ebéd követte a kolostor falain belül, majd azt követően az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltárba látogattak el az előadók, ahol Ősz Sándor Előd egyháztörténész, levéltáros több középkori, a domonkosokhoz és ferencesekhez kapcsolódó iratot mutatott meg. A műhelykonferenciát a kolozsvári ferencesek YouTube-csatornáján élőben közvetítették. Az esemény támogatói: MTA Domus szülőföldi ösztöndíjpályázat, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Erdélyi Ferences Rendtartomány.

Fotók: fr. Pantea Tibor OFM

MEGOSZTÁS