Felelősség a környezetért

0
390

A helyi lakosok összefogásának köszönhetően hétfőn tisztább és rendezettebb környezetben zajlik majd a hagyományos Márton-napi lámpás felvonulás. Negyvenöt szorgoskezű túrterebesi lakos vett részt november 9-én, csütörtökön az Interetnikus kapcsolódási pontok című projekt keretében megtartott közösségi takarítási akción.

Az immár negyedik ízben megszervezett esemény célja, hogy népszerűsítse a környezet iránti felelős magatartást a közösség különböző generációjú és etnikumú tagjai körében. Az akcióba bekapcsolódtak a polgármesteri hivatal munkatársai, a Túrterebesi Általános Iskola ötödikesei osztályfőnökük, Orbán Ildikó kíséretében, a Szatmári Egyházmegyei Caritas helyi Szent Márton Központjának szakemberei, továbbá a fent említett projekt keretében létrehozott helyi akciócsoport tagjai, valamint szociális segélyben részesülő lakosok, valamint a roma közösségből néhány önkéntes is.

Mint minden alkalommal, ezúttal is egy közösségi teret mentesítettek a különböző hulladékoktól a résztvevők, éspedig a helyi óvoda által megszervezett Márton-napi lámpás felvonulás útvonalának környékén takarítottak. Az immár hagyománnyá vált, idén november 13-án, hétfőn 17.15 órától kezdődő látványos eseményen az óvodások és az óvó nénik mellett jelen lesznek a Túrterebesi Általános Iskola I–IV. osztályos tanulói is, pedagógusaik kíséretében, valamint a gyermekek szülei.

A védőkesztyűk, szemeteszsákok és a munkaeszközök kiosztását követően a takarítási akción résztvevők a központi parkban, az iskola, az óvoda és a római katolikus templom környékén gyűjtötték össze a szemetet, illetve a növényi hulladékot.

A közösségi takarítási akcióra az Interetnikus kapcsolódási pontok elnevezésű projekt keretében került sor, amelyet a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Túrterebes Község Polgármesteri Hivatalával és a Túrterebesi Általános Iskolával partnerségben ültet gyakorlatba. Az Active Citizens Fund România – az Izland, Liechtenstein és Norvégia által a 2014–2021-es EGT és Norvég Alapokból finanszírozott program támogatásával megvalósuló projekt célja a Túrterebesen élő fiatal romák és helyi szereplők társadalmi szerepvállalásának erősítése.

Palincas Erika