Requiem szentmisék egyházmegyéink elhunyt híveiért

0
455
Fotó: Kováts Álmos Botond/SIS

A tisztítótűzben szenvedő lelkekről ünnepélyesen is megemlékezik az egyház november 2-án, halottak napján. Egyházmegyéinkben is főpásztoraink és papjaink szentmisét mutattak be az elhunyt püspökökért, kanonokokért, papokért és az elhunyt hívekért.  

A gyulafehérvári székesegyházban halottak napján – vagy az azt követő napok valamelyikén – évente requiem szentmisét mutatnak be a székesegyházban és annak kriptájában nyugvó püspökök, kanonokok és minden elhunyt lelki üdvéért.

A november 3-i, péntek reggeli megemlékező szentmise főcelebránsa Kovács Gergely érsek volt, jelen volt Kerekes László segédpüspök és Jakubinyi György nyugalmazott érsek, valamint a központi papság és a nagy- és kisszeminárium elöljárói, tanárai.

A szentmise végén Isten szolgája Márton Áron püspök szarkofágjánál Marton József nagyprépost vezetésével lucernáriumot is végeztek. Requiescant in pace! Nyugodjanak békében!

Forrás: Seminarium Incarnatæ Sapientiæ Facebook-oldal

Requiem a temesvári Szent György-székesegyházban

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából november 2-án, csütörtökön, 8 órai kezdettel Pál József Csaba megyés püspök requiemet celebrált a temesvári egyházmegye elhunyt főpásztorai, kanonokai, lelkipásztorai és a hívek lelki üdvéért. A szentmisén koncelebrált Dirschl Johann általános helynök, a temesvár-belvárosi közösség plébánosa, Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, temesvár-józsefvárosi plébános, Lauš Nikola püspöki irodaigazgató, Jäger Adalbert temesvár-újkisodai plébános, Augustinov György, a bolgár személyi plébánia plébánosa, Augustin Bărbuț lelkipásztor, a temesvári Szentháromság-plébánia plébánosa, Szabó Péter ny. plébános és Hajdú József ny. lelkipásztor.

Bevezetőjében a megyés püspök hangsúlyozta: „Ezt a szentmisét egyházmegyénk elhunytjaiért ajánljuk fel, emlékezünk mindazokra a püspökökre, kanonokokra, papokra, akik a székesegyházban szolgáltak, de azokra a hívekre is, akik itt vagy az egyházmegye területén a templomokban imádkoztak és megtartották a hitet.”

Szentbeszédében a főpásztor elmondta, hogy amikor nemrégiben részt vett a szinóduson, egyik nap a résztvevőkkel együtt elzarándokoltak a katakombákhoz. Látták a temetkezési helyeket, a sírokat, ott mégis minden az életről, a feltámadásról, az első keresztények erős, élő hitéről szólt. „Ma megemlékezünk azokról, akik előttünk jártak a hitben. Hitben éltek és hitben haltak meg. Ez a nap különösen az imádságban köt össze bennünket velük” – fogalmazott Pál József Csaba.

A szentmise zenei szolgálatát a székesegyház énekkara látta el Walter Kindl karnagy vezetésével. Orgonán játszott Bajkai-Fábián Róbert székesegyházi orgonista. A liturgia végén a főpásztor latin nyelven is imádkozott az elhunytakért.

A szentmisét követően Pál József Csaba megyés püspök megköszönte Aneta Bulai CJ nővér eddigi odaadó munkáját, amelyet a székesegyház sekrestyéjében végzett és üdvözölte Carolina Benchea CJ nővért, aki az elkövetkezőkben tölt be sekrestyési munkakört a dómban.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája

Az elhunyt hívekért imádkoztak Nagyváradon

„Az Isten népe vagyunk mi, akik ebben a világban élünk, küzdünk, haladunk végső célunk felé, de ugyanúgy Isten népéhez tartoznak azok is, akik elköltöztek ebből a világból” – fogalmazott Böcskei László nagyváradi megyés püspök a halottak napja alkalmából készített összefoglaló videóban. November 2-án, halottak napján, 7–18 óra között a nagyváradi székesegyházban minden órában szentmisét mutattak be, amit az elhunytakért végeztek. 18 órakor Böcskei László megyés püspök mutatta be a szentmisét, Isten irgalmát kérve az egyházmegye minden elhunytja számára. Az elhunytak fizikailag nincsenek jelen közöttünk, mégis az új élet várományosai ők is, mondja Böcskei László püspök. Ők is részei az egyháznak, innen a kapcsolat, amely bennünket arra késztet, hogy minden évben halottak napján szenteljünk időt és imádkozzunk azokért, akik előttünk a hit jelével járták életútjukat. Az imáinkkal kiegészíthetjük azt, ami talán még hiányzik belőlük, közbenjárhatunk értük Istennél. November 3-án, pénteken, 18 órakor Böcskei László megyés püspökök szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban az egyházmegye elhunyt főpásztorai és kanonokjai lelki üdvéért.

Forrás: A nagyváradi egyházmegye Facebook-oldala

Requiem a ferenceseknél

Halottak napján a csíksomlyói kegytemplom kriptájában imádkoztak a ferences szerzetesek elhunyt rendi testvéreikért és a kriptában nyugvó hívekért. Urunk, adj örök nyugodalmat nekik!

Forrás: Erdélyi Ferencesek Facebook-oldal