Gyermekek ünnepe Nagyváradon és Érsemjénben

Új óvodát és bölcsődét adtak át Bihar megyében

0
418

A nagyváradi Szent László-líceumhoz tartozó, Szent József-telepi óvoda új épületszárnnyal bővült a magyar kormány jóvoltából, míg Érsemjénben bölcsőde épült. Mindkét ingatlant Böcskei László megyés püspök áldotta meg október 31-én.

Templomi köszöntőjében Bărbuț Péter Szent József-telepi plébános hangsúlyozta, hogy ez főleg a gyermekek ünnepe, velük együtt ünnepelnek tehát. Felidézte, hogy amióta öt éve a plébániára került, azóta folyamatosan fejlődik az óvoda, és jó a templom szomszédságában gyermekeket játszani látni, az éneküket hallani, illetve megtapasztalni, ahogy növekednek hitben, szeretetben.
Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök megjegyezte: ugyan most nem a legpompásabb vagy legimpozánsabb templomban vannak, de mégis jó egy olyan közösség körében lenni, ahol ,,lüktet az élet”. Ez az esemény is azt igazolja ugyanakkor, hogy Isten útjai kifürkészhetetlenek, de mindig célba érünk, és ezért hálával tartozunk neki. Arról is beszélt a főpásztor, mennyire fontos az, hogy kapcsolatokat építsünk, képesek legyünk arra, hogy elfogadjuk azt, amit felajánlanak vagy ajándékoznak nekünk, és mi is tudjunk adni másoknak. Emellett pedig a mi felelősségünk, hogy az igazi forrásból táplálkozzunk, és fényként világítsunk ott, ahol Isten akaratából vagyunk.
Csorba Sándor, a püspökség levéltárosa kiemelte, a Nemzetpolitikai Államtitkárság fontos partnere a püspökségnek számos más projektben is.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár azon meggyőződésének adott hangot: ez a rendezvény nemcsak a nagyváradi, hanem az összmagyarság ünnepe is. Szent László összeköt bennünket, hite és cselekedetei példaadóak számunkra. A magyar jövő pedig elképzelhetetlen gyermek- és ifjúság-, illetve családpolitika nélkül, a magyar nemzeti kormány ennek tudatában indította el 2016-ban óvoda- és bölcsődefejlesztési programját, melynek már a negyedik üteme közeledik a végéhez. Összesen 155 óvoda vagy bölcsőde épült a Kárpát-medencében Magyarországon kívül, és 725 óvoda újult meg eddig. Erdélyben és a Partiumban 90 bölcsőde vagy óvoda épült, és 388 lett felújítva vagy fejlesztve, magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy egy magyar egyházi tanintézményben való nevelkedés lelki többletet ad.
Szabó Ödön parlamenti képviselő a kishitűség ellen emelte fel a szavát, rámutatva arra, hogy 25 évvel ezelőtt nem volt önálló magyar óvoda Nagyváradon, és a népszámlálás adatai szerint a diáklétszám nem apad annyira, mint amilyen mértékben fogy a magyarság, és ez a különbség szignifikáns, 4-5 százalékos.
Konrád Katalin igazgató egy csodaszép virághoz hasonlította a gyermekeket. Ezt követően az ovisok előadták A gomba meséjét, majd Böcskei László megáldotta az új épületszárnyat, melyben Bihar megyében egyedülálló módon úszómedence is van.

Örömteli esemény a gondterhelt világban

Érsemjénben Nagy János Csaba plébános köszöntötte az egybegyűlteket. Böcskei László itt azt húzta alá, hogy örömteli egy pozitív dologról beszélni egy gondokkal terhelt világban. Mindenkinek küldetése és feladata van, hogy hirdesse az örömhírt, mely szólhat arról, hogy vannak gyökereink, egységben az erő és nem vagyunk magányos képmásai Istennek. A továbbiakban Válent Viktória politikai tanácsadó olvasta fel Potápi Árpád János gondolatait arról, hogy mennyire fontos a szülőföldön való boldogulás.
Szabó Ödön ezután a mustármag hasonlatával élt. Borsi Imre Lóránt RMDSZ-es körzeti elnök annak fontosságát hangoztatta, hogy keresztény hitre, magyarnak kell nevelni a gyermekeket, becsületre, tiszteségre, emberségre. Köszöntötte még az ünneplőket Csáki Márta református lelkész, Nagy Mirela igazgató. Felléptek gyermekek, egy fiatal felnőtt, Szabó Imre szavalt. Mivel korábban elmaradt, a megáldott bölcsőde időkapszuláját most helyezte el a plébános és Timar Sorin alpolgármester. Böcskei László egy olyan keresztet ajándékozott, melyet Németországban már sajnos nem használnak.

Megjegyzendő, hogy a bölcsőde még egy darabig nem működik, ugyanis különböző formaságokat el kell intézni.

Kép és szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius