Vallási és magyarságtörténeti vetélkedő volt Gyergyócsomafalván

0
601
Fotók: hittan.ro/gyergyócsomafalvi plébánia/gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola Facebook-oldalai

A Gyergyói-medence V–VIII. osztályos hittanosai részére immár 18. alkalommal meghirdetett Ki mit tud? vallási és magyarságtörténeti kreativitásvetélkedőt október 21-én Gyergyócsomafalván tartották. A Ferenczi Julianna által elindított és évente megszervezett program idén a Szentségre törekvő elődeink alcímet viselte.

A vetélkedőre benevezett diákok 16 megjelölt, példaértékű életet élt személy – Márton Áron, Boldog Apor Vilmos, Boldog Bogdánffy Szilárd, Boldog Scheffler János, Szent Pongrác István, Jakab Antal, Boga Alajos, Ambrus György, Bokor Sándor, Boros Fortunát, Fekete János, Gajdátsy Béla, Hajdú Gabriella, Macalik Győző, Pálfi János, Sándor Imre – közül választottak egyet, és kreatív módszerek segítségével mutatták be, miként lehet ő ma példakép számukra.

A program szentmisével kezdődött a helyi katolikus templomban, amelyet Dávid György főesperes, a gyergyói Szent Miklós-templom plébánosa, Bartos Károly helyi plébános és Keresztes Zoltán, a gyergyói Szent István király ereklyéinek átvitele templom plébánosa celebráltak. Prédikációjában Dávid György főesperes a tanúságtétel fontosságát, különösen a fiatalok tanúságtételének fontosságát hangsúlyozta. Bátorította a vetélkedő résztvevőit, hogy hallgassanak a jó Istenre, aki lelkük mélyén szólítja meg őket, és az ő indíttatására tegyék a jót. Bartos Károly plébános a vetélkedő közösségépítő erejét emelte ki, és örömmel nyugtázta, hogy hosszú ideje házigazdái lehetnek egy ilyen szép programnak.

A szentmise után testületileg átvonultak a vetélkedő helyszínére, a Borsos Miklós Művelődési Házba. A gyermekek bemutatóit az említett lelkipásztorok, illetve a Gál László főegyházmegyei tanfelügyelő, Kalamár Mária csíkszentdomokosi hittantanár, Csata Magdolna tanítónő és Tódor Mária történelemtanár alkotta zsűri értékelte.

Ferenczi Julianna főszervező elmondása szerint minden csapat színvonalas, valóban kreatív megoldásokkal mutatta be a követésre választott személyt. Minden résztvevőt emléklappal és könyvajándékkal jutalmaztak, az első három helyezett csapat tagjai pedig Marton József professzor frissen megjelent Márton Áron-kötetét is megkapták.

Forrás: hittan.ro Facebook-oldala