A hivatásgondozás kihívásai és szépségei

A szemináriumban tanuló kispapok plébánosai találkoztak Gyulafehérváron

0
938
Fotók: András István/Kováts Álmos Botond/SIS

A kispapok plébánosaival folytatott találkozás október 26-án, csütörtökön folytatódott. (A találkozó első napjáról ITT olvashatnak.) A nap szentmisével kezdődött, amelyet délelőtt kilenc órától Hurgoi Sándor szemináriumi prefektus előadása követett.

A prefektus előadásában a hivatásgondozás posztmodern korban tapasztalható kihívásairól beszélt, kiemelve azokat a napjainkban is megmutatkozó befolyásoló jelleggel bíró hatásokat, amelyek a hivatásgondozás és -kísérés folyamatában negatív elemként megjelenhetnek.

Az előadást egy kötetlen fórumbeszélgetés követte, amelynek keretében a szemináriumi elöljárók és a kispapok plébánosai megosztották egymással tapasztalataikat, ugyanakkor közös eszmecserét folytattak a hivatásgondozás szépségeiről és nehézségeiről.

A tanácskozást követően az elöljárók és plébánosok meglátogatták a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban Isten szolgája Márton Áron boldog emlékű püspök szarkofágját, ahol elvégezték a zsolozsma napközi imaóráját. A kétnapos találkozó közös ebéddel zárult.

Öt évvel ezelőtt, 2018-ban született meg az a kezdeményezés, hogy a kispapok plébánosaival a gyulafehérvári szemináriumban évenként legyen találkozás, hiszen az elöljárók és teológiai tanárok nevelési munkájához a plébánosok is nagy mértékben hozzájárulnak. Az idei találkozót október 25–26. között tartották tizenkét plébános részvételével.

Forrás: SIS