Kétszáz éves a temeskenézi templom

0
583

Avilai Szent Teréz liturgikus emléknapján, október 15-én, vasárnap Temeskenézen a római katolikus templom felszentelésének kétszázadik évfordulóját ünnepelték. Az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa a falu szülötte Martin Roos emeritus püspök volt, koncelebrált Böcskei László nagyváradi püspök és a helyi plébános, Miklós Csaba.

Azért, hogy az ünnep valóban méltó legyen ahhoz a katolikus közösséghez, amelynek tagjai itt éltek, alkottak és gazdagították a települést ott hagyva mindenütt a német készség, rend és szellem nyomait, különösképpen imáik és hitük révén a kétszáz éve épített templomon, akik nagyrésze már Istennél van vagy Németországban él, a helyi katolikusok – és nem csak – az elődök emléke előtt akartak méltóképpen tisztelegni.

A püspököket Temeskenéz bejáratától az egyik helyi hívő, Weisshaar Hansi lovas fogattal vitte a falu polgármesteri hivataláig, ahonnan a búcsú menet elindult a templomhoz. Az ünnepi szentmisére a német népviseletbe öltözött fiatalok a felszalagozott Kirchweich-fával vonultak be, amelyet szokás szerint a szentmisében meg is áldották. A szentmise végén Martin Roos megáldotta a templom falán elhelyezett német–román nyelvű emléktáblát.

Információ: Miklós Csaba plébános

Fotók: Ioan Ciocan

MEGOSZTÁS