Akik a sok énekből kötnek csokrot a liturgia szebbé tételéhez

A gyergyói kerület kántorainak lelkinapja

0
861

A gyergyói kerület kántorainak lelki napját tartották meg 2023. október 11-én. A gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébánián szervezett lelki nap vezetője immár hagyományosan Gegő István Julianus ferences szerzetes, a szárhegyi ferences kolostor lelkésze volt.

A lelki nap reggeli kávézással, beszélgetéssel kezdődött, majd a közös zsolozsmát követően a vezető ismertette a nap fő témáját. A program gerincét a szentmise különböző communioszövegei képezték, melynek kiindulópontja a közösség és a liturgia fontossága volt. A vezető kihangsúlyozta, hogy a közösség, amelynek tagjai a liturgián összegyűlnek, a Szentháromság közösségének tagjaivá lesznek. A co-mun közös ügyet jelent, melyre egyformán kaptunk meghívást. Kitért ugyanakkor az áldozási énekek történetének alakulására is az egyházatyák korától kezdődően.

A szentmisén Dávid György főesperes a kántorok munkáját úgy jellemezte, mint a virágkötőét: ahogy a virágkötő sok virágból csokrot köt, úgy a kántor is csokrot köt a sok énekből a liturgia szebbé tételéhez. A program közös ebéddel, beszélgetéssel zárult.

A kerület kántorai köszönetüket fejezik ki a főesperes úrnak és Julianus testvérnek a szervezésért.

Ambrus Levente kántor
Fórika Sebestyén, a Szent Miklós-plébánia referense