Első alkalommal szerveztek Alzheimer-sétát Nagyváradon

0
409

A Caritas Catolica október 13-án, pénteken első alkalommal szervezett Alzheimer-sétát Nagyváradon, a várad-réti református templomtól a római katolikus székesegyház előtti térig, ahol műsorral szolgáltak a Szent László-líceum és a Lorántffy Zsuzsanna-gimnázium diákjai.

A résztvevők a demenciában szenvedők melletti szolidaritásuk jeleként lila lufikkal, kéknefelejcs virággal, festett kövekkel és fehér szaténszalaggal díszített pálcákat vittek magukkal. A nagyvárad-réti református templom udvarán Kabai Kitty beosztott lelkész köszöntött mindenkit. Dombi Andrea főszervező arra hívta fel a figyelmet, hogy a demenciás megbetegedések, ezen belül a legszélesebb ívet felölelő Alzheimer-kór egyre több embert érint, s ezáltal egyre több családot, hiszen évente közel tízmillió új esetet diagnosztizálnak világszerte. Egyelőre sajnos gyógyíthatatlan, az egyetlen megoldást a megelőzés jelenti, illetve, ha korai stádiumban felfedezik, és megfelelően kezelik.

Ezért előtérbe kerültek a betegek életkörülményeinek javítását célzó kezdeményezések, így a demenciabarát környezet kialakítása is. Ennek lényege abban rejlik, hogy a demenciával elő emberek megértésre találnak, a hozzátartozóik és az őket gondozók pedig tisztelve és támogatva vannak. „Egy demenciabarát városban a közösség tagjai tudják, hogy mi az a demencia, és azt meg is értik. A demenciával élő emberek a közösség részének érezhetik magukat, lehetőségük van a saját életüket kontrollálni, és a jogaik elismerésre találnak. Ennek tudatában és ezzel a céllal indult el Nagyváradon is az Alzheimer Café, amely programjaival a demenciával élők hozzátartozóit önsegítő szerveződésre bíztatta, s így jutunk el az Alzheimer-sétáig. Mindenki, aki ma eljött, egy lépést tett afelé, hogy Nagyvárad is egy demenciabarát várossá váljon”, hangsúlyozta Dombi Andrea.
Ghitea-Szabó József, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület missziói és diakóniai előadótanácsosa Bogdán Szabolcs János püspök képviseletében arról beszélt, hogy nem szégyen elfáradni, megpihenni, másokra odafigyelni és támaszt nyújtani nekik.
A székesegyház előtt Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója azt emelte ki, hogy a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is csatlakozott a Kárpát-medencét behálózó, 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű akcióhoz, melynek részét képezte ez a séta is.

Kádár Orsolya néptáncoktató és a Soroglya zenekar irányításával körtánc alakult ki. A Böcskei László megbízásából jelen levő Pálos István főesperes-kanonok áldást mondott, majd a részvevők a szimbolikus szándékkal kialakított reménység kertjébe helyezték a magukkal hozott tárgyakat.

Kép és szöveg: Ciucur-Losonczi Antonius

MEGOSZTÁS