Megújult az újbesenyői templom

0
395

A billédi plébániához tartozó újbesenyői római katolikus templomon az elmúlt években átfogó felújítási munkálatokat végeztek. A tatarozást követően, október 28-án, szombaton 11 órakor Dirschl Johann általános helynök szentmise keretében fogja megáldani a felújított templomot.

A HOG Neu-Beschenowa elnöke, Karin Müller-Franzen tájékoztatása szerint a Szent Vendel-templomban tartott ünnepi tentmisét a kultúrházban ünnepség követi. Az ünnepre mintegy húsz egykori német lakost várnak Újbesenyőre.
A projektet a Temesvári Római Katolikus Püspökség támogatta, a helyi polgármesteri hivatal és tanács valósította meg.

A finanszírozási szerződést már 2017 nyarán aláírták egy mintegy hétmillió lejes projektre. A költségek legnagyobb részét, 85 százalékát európai források biztosították a Regio programon keresztül, 13 százalék állami forrásokból, két százalék pedig a helyi költségvetésből származik. Eredetileg 2021-ben kellett volna befejezni a munkálatokat, augusztusban azonban még el kellett végezni a templomban található műtárgyak restaurálási munkálatait – számolt be akkor Sarga Éva, a restaurátorcsoport vezetője. Például a vakolat eredeti színének felfedése, amely öt vagy több réteg alatt volt, több mint egy évbe telt – mondta a szakember. Néhány alkotást egy bukaresti műhelyben restauráltak.
A újbesenyői katolikusok lelkipásztori ellátását Bonaventura Dumea billédi plébános végzi, aki a község közepén található templomban rendszeresen celebrál szentmisét.

Astrid Weisz
Megjelent: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, 31. évf., 7682 sz., Bukarest, 2023. október 13., péntek 5. o.
Fordította: A temesvári püspökség sajtóirodája

MEGOSZTÁS