A jeruzsálemi latin katolikus pátriárka ima- és a böjtnapra hív a Szentföld békéjéért

0
449

A jeruzsálemi latin katolikus pátriárka ima- és böjtnapot hirdetett október 17-re, keddre a békéért és a megbékélésért a Szentföldön. Pierbattista Pizzaballa bíboros arra buzdította a katolikusokat, hogy szentségimádással és rózsafüzér elimádkozásával szervezzenek imaidőket, „hogy kifejezzük az Atyaistennek a béke, az igazságosság és a megbékélés iránti szomjúságunkat”.
„A szomorúság és a kétségbeesés idején nem akarunk tehetetlenek maradni. Nem hagyhatjuk, hogy a halál és annak fullánkja (1Kor 15,15) legyen az egyetlen szó, amit hallunk” – fogalmazott október 11-én kiadott közleményében a bíboros. „Ezért érezzük szükségét, hogy imádkozzunk, szívünket az Atyaisten felé fordítsuk. Csak úgy tudunk erőt és derűt meríteni ezeknek a nehéz időknek az elviseléséhez, ha hozzá fordulunk imában, ha Istenhez könyörgünk és kiáltunk e kínok közepette.”
Pizzaballa, aki az Izraelben, a palesztin területeken, Jordániában és Cipruson élő latin katolikusok egyházi vezetőjeként szolgál, elismerte, hogy a háború sok katolikust meggátolhat a Szentföldön nagy összejövetelek szervezésében, és bátorított „az egyszerű és józan imapillanatokra plébániákon, vallási közösségekben és családokban egyaránt.”
Válaszul a világ katolikusai a közösségi médiában ígéretet tettek arra, hogy szolidárisan csatlakoznak a szentföldi békeböjthöz, amely Antiochiai Szent Ignác, az első századi püspök és szíriai vértanú ünnepére fog esni.
Miután a Hamász példátlan többfrontos támadása Izrael ellen 1200 ember halálát okozta, az izraeli kormány megtorlást ígért, és légicsapásokat intézett a blokád alatt álló gázai övezet ellen, gázai tisztviselők szerint 900 ember halálát okozva. Mintegy 130 izraeli túszt ejtett a militáns iszlamista csoport, akik minden alkalommal egy túsz megölésével fenyegetőztek, amikor izraeli hadsereg figyelmeztetés nélkül polgári célpontokat bombáz Gázában.

„Nagy a fájdalom és megböbbenés midaz iránt, ami történik. Ismét egy politikai és katonai válság kellős közepén találjuk magunkat. Hirtelen a példátlan erőszak tengerébe találtuk magunkat” – mondta Pizzaballa. „A gyűlölet, amelyet sajnos már túl régóta tapasztalunk, még tovább fog növekedni, és az ezt követő erőszakspirál további pusztítást fog okozni. Úgy tűnik, minden a halálról szól.”
Elmondta, hogy a gázai keresztények a katolikus plébánián és az iskolák területén kerestek menedéket abban a reményben, hogy ezek az épületek nem lesznek célpontok. „Amíg a palesztin kérdést, a palesztinok szabadságát, méltóságát és jövőjét nem veszik figyelembe a ma szükséges módon, Izrael és Palesztina közötti béke kilátásai egyre nehezebbek lesznek” – mondta a bíboros. „A nemzetközi közösségnek újra el kell kezdenie a Közel-Keletre és az izraeli–palesztin kérdésre az eddigieknél nagyobb figyelmet fordítani. És keményen kell dolgoznia a helyzet megnyugtatásán, észszerűségre szólítani a feleket olyan közvetítések révén, amelyek nem feltétlenül nyilvánosak, mert a nyilvánosak soha nem fognak működni” – tette hozzá. „Támogatásra van szükségünk, hogy elítéljük az erőszak minden formáját, elszigeteljük az erőszak pártján állókat, és könyörtelenül dolgozzunk a tűzszünetért. Mert amíg a fegyverek beszélnek, addig nem lehet hallani más hangokat.”

Kép és szöveg: CNA

Fordította: a temesvári püspökség sajtóirodája