Mondj igent Istenre!

0
531

Negyedik alkalommal tartották meg az Alcsíki Cigánypasztoráció önkéntesképző hétvégéjét október 6–8. között. A hétvége célja az új önkéntesek felzárkóztatása mellett a közös munka, a jövőbeli programtervek elkészítése volt. Az együttlét október 8-a, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe köré épült.

Ahhoz, hogy a munka kellőképpen eredményessé váljon, Kalányos Ottó, az Alcsíki Cigánypasztoráció lelki vezetője szentmisét mutatott be, melyben arra biztatta a jelen lévő önkénteseket, hogy merjenek igent mondani az Istentől kapott feladatokra, ahogyan azt Mária tette. Az önkéntesség célja Mária küldetésével világossá válik. A Kalányos Ottó lelkipásztor a következő kérdést intézte a csapat felé: „Képesek vagytok-e tanúságot tenni Istenről a pasztorációs tevékenységetekkel?”

Ezen gondolatok fényében elkezdődött a közös munka. Kiscsoportokban hét programterv készült el az elkövetkezendő egy évre. A tervek között megtalálhatóak már megvalósult események újraszervezései, illetve új rendezvényekkel is bővült a cigánypasztorációs programok listája. Ezt követte a részletes programtervek bemutatása és megbeszélése. Majd közösen kiértékelték a hétvégét, amit az önkéntesek feladatköreinek kiosztása követett, melyet Kalányos Ottó tisztelendő mindenkinek a tehetségéhez és a szakképzettségéhez mért.

A hétvége során Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke megtisztelte jelenlétével a tevékenységet és kommunikációs stratégiákat javasolt. A szakmai beszélgetés során az önkéntesek kérdezhettek a cigánypasztoráció jövőjéről és aktuális problémákról.

Az önkéntesek és a cigánypasztoráció munkatársai eredményes hétvégét tudhatnak maguk mögött. Feltöltődve, lelkesen és Istenben bízva, Szűz Mária igenjébe kapaszkodva kezdenek új pasztorációs évet.

Ez az esemény nem jöhetett volna létre támogatók nélkül. A szervezők köszönetüket fejezik ki Hargita Megye Tanácsának a támogatásáért és azért, hogy társszervezői minőségben is jelen voltak. A csíkszentkirályi polgármesteri hivatal a hétvége során biztosította számukra a helyszínt, valamint anyagilag is hozzájárult képzéshez, melyet Demes Barna, illetve Nagy Róbert vállalkozók is támogattak. Papp Márton csíkszentkirályi plébános, a Főegyházmegyei Ifjúgási Főlelkészség, valamint Darvas Róbert kántor szintén hozzájárult az esemény gördülékeny lezajlásához. Mindenkinek mindenért hála.

Domokos Tímea sajtófelelős