Csíksomlyói elsőszombat – szükségünk van Máriára mint példaadóra

0
2980
Elsőszombat Csíksomlyón. Fotók: képernyőképek a videóközvetítésből

Mária türelemmel, kitartással végigkísérte Fia életének minden stádiumát – fogalmazott Tímár Sándor Asztrik OFM, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója az elsőszombati Mária-köszöntő alkalmával október 7-én. A csíksomlyói kegytemplomba érkezett népes zarándokcsoport együtt imádkozott, illetve részt vett a gyertyás körmenetben. A következő Mária-köszöntő november 4-én lesz.

A csíksomlyói kegytemplomban október 7-én, szombaton délután engesztelő imaórát tartottak, amit ünnepi szentmise követett. A liturgia után rózsafüzért imádkoztak és gyertyás körmenetben vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A gyimesi és a kaplonyi hívek végezték az imaórát és vezették a rózsafüzért.

Amíg egy ember édesanyja él, még ha idős ember is, gyermek marad: ugyanígy a fordítottja is így van, amíg a gyermek él, egy édesanya mindvégig édesanya marad, sőt, még a gyermek halálán túl is, kezdte homíliáját Tímár Sándor Asztrik OFM. Az anyai szeretet és gondoskodás folyamatos, végigkíséri az ember életét, nem véletlen, hogy Jézus a keresztfán élete utolsó mondatainak egyikével édesanyjára, Máriára bízta tanítványainak közösségét, az egész egyházat. „Édesanyát akart adni egyházának, minden benne hívő embernek, mert az édesanyai szeretetnél nincs erősebb, nincs állandóbb és kitartóbb” – fogalmazott a szónok.

A közösségi oldalakon szépnek, vonzónak és örömtelinek tűnik az anyaság, de amikor a valóságban kell egy csecsemőt felnevelni, a szép élmények mellett a terhek is felgyűlnek. A kegytemplom igazgatója olyan példákat sorolt fel az anyai kihívásokból, amelyeket könnyen áterezhettek a jelen levő édesanyák. „Mária végigjárta az anyaság minden stádiumát, és helytállva minden kihívásban ragyogó példát ad minden korok minden édesanyjának, sőt minden emberének a kitartó, hűséges szeretetre és gondoskodásra” – magyarázta a ferences szerzetes.

„Szükségünk van Máriára mint példaadóra, aki megtanít bennünket az igazi, állandó, lángoló, végig áldozatkész szeretetre. Szükségünk van Máriára mint közbenjáróra, aki Isten elé viszi azokat a gondjainkat, amelyekben mi már tehetetlenek vagyunk, azokat a fájdalmainkat, amelyeknek a cipelésére egyedül kevesek vagyunk. Szükségünk van mennyei édesanyánkra akkor is, amikor a bűneink miatt kevéssé vagyunk szerethetők, amikor már mások nehezen tudnak megbocsátani nekünk” – fogalmazott Tímár Sándor Asztrik OFM.

A csíksomlyói kegytemplom igazgatója az ünnepség végén köszönetet mondott a Gyimes völgyi híveknek, hogy az első imaórát végezték, illetve a kaplonyi egyházközség kórusának, híveinek és a fúvószenekarnak, hogy a második imaórát és az ünnepélyes rózsafüzért vezették, illetve a körmenet alkalmával vitték a kegyszobor másolatát. Az útra indulóknak áldást és örömteli megérkezést kívánt a főcelebráns. A szentmisét élőben közvetítették a Youtube-on és a Mária Rádióban.