A misszió az evangéliumi örömhír továbbadásáról szól

Temesváron folytatódott a Lelkipásztori Napok programja

0
422
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári Lelkipásztori Napok második napján, október 6-án, pénteken a jelenlévők délelőtt két előadáson és kiscsoportos beszélgetésen vettek részt, délután pedig olyan papok, szerzetesek és hívek tapasztalatait, beszámolóit, tanúságtételeit hallgatták meg, akik különböző missziókban szolgálnak akár más országokban, akár a temesvári egyházmegye területén.

Az első előadást Hogyan végezte misszióját az ősegyház? – Misszió az Apostolok Cselekedetei és Szent Pál leveleinek fényében címmel Oláh Zoltán kanonok, egyetemi docens, a Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézet tanára tartotta. „A misszió, misszionárius szó az Újszövetségben nem szerepel, mert ez a kifejezés sokkal újabb, modernebb. Ugyanakkor az Újszövetségben nagyon gyakran találkozunk a missziós egyház gondolatával, de nem e címszó alatt. Amikor a Hitvallást imádkozzuk, és azt mondjuk: hiszek az egy szent, katolikus és apostoli anyaszentegyházban, valójában az „apostoli” szót a missziós kifejezéssel helyettesíthetjük. Az, hogy missziós egyházról beszélhetünk, annak köszönhető, hogy alapítója, maga Jézus Krisztus az első, akinek küldetést adott az Atya, és mivel az egyház Krisztus misztikus teste, ezért apostoli, azaz misszionárius is. Az egyháznak, hogy küldetését betölthesse, zarándokolnia kell – Ecclesia peregrinans. Az út, az utazás meghatározó jelentőségű a Lukács evangéliumában szereplő Jézus-portré szempontjából” – mondta az előadás bevezető részében Oláh Zoltán kanonok.

A második meghívott Jávorka Lajos kunszentmiklósi plébános volt, előadásának címe: Hogyan élesszük fel még jobban plébániáinkon, közösségeinkben és önmagunkban a missziós lelkületet? Számos tapasztalatot osztott meg lelkipásztori munkájából, különös tekintettel a különböző közösségek – családi, ifjúsági, plébániai és papi közösségek – építésére és szervezésére. Tanúságtételében Jávorka Lajos felidézte a Ferenc pápával való találkozásának néhány megható pillanatát is. „Tapasztalatom szerint missziós közösséget néhány emberrel lehet elindítani. A szentek életében és a Szentírásban csak ilyen példákat látok. Kis közösségek, néhány ember, akinek át tudom adni a meggyőződésemet, aki befogadja, akivel tudok beszélgetni. Mert ha valakiben felébred az öröm, hogy milyen jó az, hogy Isten szeret engem, azzal tudunk beszélgetni erről, és azzal el tudunk indulni, hogy ezt az örömet átadjuk. Mert a misszió nem másról szól, mint az evangéliumi örömhír továbbadásáról. Tehát nem egy ideológiának, nem egy vallásnak akarok térítgetni, hanem azt az örömet szeretném átadni, hogy Isten szeret. Szeret téged az Isten. És ezt nem lehet másképpen, csak személyesen” – mondta a meghívott előadó.

A plébános a kiscsoportos beszélgetések témájául a következőket javasolta: Mondj néhány tapasztalatot, ahol látod, hogy van az emberekben nyitottság az evangéliumra. Mi a következő lépésem, hogy jobban missziós lelkületű legyek én és a rámbízottak?

„Itt vagyok, engem küldj el!” (Iz 6,8)

A délutáni program keretében a jelenlévők a misszióban szolgáló személyek tanúságtételeit hallgatták meg. Így az alcímben idézett szentírási rész mindegyikük életének és munkájának mottója lehet.

Monica Cojan CJ nővér kubai missziós szolgálatáról beszélt. Abból, amit elmondott, egy olyan világ és társadalom körvonalazódott, amely sok szempontból különbözik attól, amit mi ismerünk. Ezt követte egy napokkal korábban rögzített interjú Aurelian Herciu atyával, aki Afrikában, Kenyában szolgál. Útban Kolozsvár felé Nicolae Chiosa ortodox pap, a resicabányai Traian Lalescu Nemzeti Kollégium tanára, tanfelügyelő megállt Temesváron a Lelkipásztori Napokon is, hogy tanúságot tegyen az ifjúsági pasztorációról. A „Profu”, ahogyan őt a tanulók nevezik, hangsúlyozta: csodálatra méltó az a lelkesedés, amellyel a fiatalok részt vesznek a különböző rendezvények szervezésében. A temesvári származású Ișfan családdal internetes platformon tudtak találkozni az egybegyűltek, mivel a család a Moldovai Köztársaságban, Kisinyovban él. Cecalia mama beszélt a szülők és a 11 gyermekük mindennapi életéről, a Neokatekumenális Út egyházi mozgalomról, amelynek 21 éve tagjai, és a missziós közösségükről, amely különböző európai országokból, például Spanyolországból, Olaszországból vagy Lengyelországból származó sokgyermekes családokból, valamint papokból és szerzetesekből áll.

A missziós tapasztalatok után a program szentmisével folytatódott, melyet Nikola Lauš püspöki irodaigazgató celebrált. Szentbeszédet Dumitru Dániel temesvár-gyárvárosi plébános mondott. A szentmise zenei szolgálatát ezen a napon is Cristian Roșoagă, a temesvár-józsefvárosi plébániatemplom orgonistája, Iustin Călin és Alexandra Văcaru SDC nővér látta el. Este 8 órától szentségimádást tartottak és volt gyónási lehetőség is.

Forrás: A temesvári püspökség sajtóirodája