Előrehozott Szent Erzsébet-búcsú a Wasser-völgyében

0
420
Búcsú a Wasser-völgyében. Fotók: Tinca Rómeó

Népes zarándokcsoport szállt fel a keskenynyomtávú vasúton közlekedő két szerelvényre, ami Felsővisóról szállította szeptember 30-án a fainai búcsúra a krisztushívőket. A Szent Erzsébet tiszteletére emelt kápolna búcsújára – turisztikai indoklással – még a kommunizmus alatt is el lehetett jutni.

A három nyelven (magyar, román, német) celebrált szentmisén Giurgiu Daniel borsabányai plébános homíliájában a szentté válás lehetőségéről beszélt és Szent Erzsébet példáján keresztül szemléltette a mindenki számára adott lehetőséget. „A jó Isten az emberben egy társat lát, akinek a segítségével végrehajtja az ő egyetemes megváltási tervét. A Szentírást fellapozva sok példát láthatunk, amelyekből levonhatjuk következtetésként: valóban az Isten az emberek által munkálkodik” – mondta ünnepi beszédében. Szent Erzsébet felismerve ezt élte rövid, de szeretettel teli életét. „Szent Erzsébet megtanít arra, hogy Isten szeretete őszinte és érdek nélküli. Ingyen kaptál és ingyen adjál. Szeretni másokat, a jót cselekedni nem mindenképpen azt jelenti, hogy haszonlesők vagyunk, hanem pont az ellenkezőjét: adj szeretetet azért, hogy a másikat segítsd, boldoggá tedd. Mikor adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb. Erzsébet lelke ebben tálalta meg a boldogságát. Jobb adni, mint kapni” – fogalmazott a szónok.

Lassan szokássá vált, hogy szeptember utolsó szombatján tartják a Szent Erzsébet búcsút a máramarosi Felsővisóhoz tartozó Wasser/Vasér-völgyében. Az egykori fakitermeléssel foglalkozó cipszer telepesek által épített kápolna már több mint száz éve az ottani természetvédelmi terület ékessége lett.

A Wasser-völgyi Szent Erzsébet-búcsú korábbi ünneplését gyakorlati szempontok miatt kezdeményezték. A november végi zord időjárás miatt és az ottani természeti adottságok miatt is indokolttá vált az ünnep előrehozatala. Korábban ugyanis szeptember elejére tervezték a búcsús szentmisét, azonban az egyre növekvő turistalétszám miatt – ami nagyban nehezítette a külön zarándokvonatok indítását – az egyházközségnek és a kisvonatot működtető cégnek sikerült megegyezni a szeptember végi utolsó szombatban.

A kápolnát a Wasser-völgyi Fainai településen élő, mintegy 100 fakitermelő munkás családjának építette a Magyar Korona 1902-ben és Ápád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel.

Orosz Krisztofer Levente