Így készülnek az egyetemi lelkészségek az új tanévre: Marosvásárhely

0
763
Fotók: Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség

Az új tanévvel megannyi kihívás és feladat nehezedik az egyetemisták vállára, ennek enyhítésében próbálnak segítségükre lenni az egyetemi lelkészségek. Lelki, szellemi oázist nyújtanak számukra. A kolozsvári, marosvásárhelyi, temesvári, csíkszeredai és nagyváradi egyetemi lelkészségeket kérdeztük a terveikről. Most a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészség terveibe nyerhetnek betekintést.

Tanévkezdés a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészségen

Az egyetemista évek egyrészt sok izgalmas, „örök” kalanddal, másrészt vajúdást okozó kihívásokkal járnak. Ezáltal többféle készség kifejlődik: pl. hogyan beosztani az időt, ha a nap jelentős része az egyetemen telik, hogyan megtalálni a feltöltődés és a feszültséglevezetés lehetőségét, illetve olyan alternatív programokon részt venni, amelyek más területeken is fejlesztenek és az életben való boldogulásban segítenek. Az első héten mindezek az elvárások rároskadnak az egyetemistára, aki kapaszkodókat, erőforrásokat, megküzdési utakat keres, amiben az egyetemi lelkészség szeretne partner lenni.

Az egyetemi lelkészség nyitott közösség, amely olyan diákokból és fiatal felnőttekből alakul, akik szellemi-lelki téren többek szeretnének lenni, mélyebbre szeretnének „ásni”, életüket keresztény értékek szerint szeretnék építeni. Feladatunknak tekintjük, hogy a Marosvásárhelyi Jezsuita Egyetemi Lelkészségen helyet adjunk olyan fiataloknak, akik lelki, kulturális, tudományos és szociális érdeklődéssel járják útjukat, őket életük értelmének és céljának való keresésében elkísérjük, gondolkodásmódjuk és hitük reflektálására késztessük, valamint hitünk közös ünneplésére meghívjuk.

Az egyetemi lelkészség fő ünnepe a vasárnap esti hét órai szentmise, ahol hálát adunk a jó Istennek az elmúlt hét ajándékaiért, és erőt merítünk a következő hét kihívásaihoz. A szentmisén fiatal felnőttek ministrálnak, a zenei szolgálatért a MAGIS zenekar felel, amely lelkes, tehetséges egyetemisták közössége. A szentmise lehetőséget nyújt a találkozásra, az ismerkedésre is azoknak, akik hét közben különböző programokon vesznek részt.

Idei kezdeményezésünk, hogy a hétfő esték (MAGIS estek) helyet kínáljanak egy-egy aktuális téma sokoldalú és mély áttekintéséhez. Az egyre inkább szakspecifikus megközelítést szeretnénk felváltani a holisztikus szemléletmóddal, megszólaltatva egyes tudományterületek képviselőit, hidat képezve a hit és a tudomány között. 

Az estek 5-7 alkalmat ölelnek át az orvosi egyetem modulrendszeréhez alkalmazkodva. Aktuális, releváns kérdéseket szólaltatunk meg. Idei témáink a mesterséges intelligencia, a test, néhány közéleti téma és a spiritualitás kérdéskörét járják körül. Vendégeink a teológia, szociológia, orvostudomány, informatika, színművészet, pszichológia és a kiegészítő társadalomtudományok területeiről érkeznek. Célunk egy olyan szellemi fórum létrehozása, ahol a fiatalok tájékozódhatnak, lényegi kérdésekről beszélgethetnek, és kritikus gondolkodási készségeiket fejleszthetik.

Az egyetemi lelkészség a tavaly indította a Jerikó Mentorprogramot, amely idén 27 mentorral, hét csoporttal indul. A mentorprogram célja az orvostanhallgatók szakmai-lelki kísérése, a motiváció erősítése és a bennük levő lehetőségek kibontakoztatása. A mentorprogram öt pillérre épül: szakmai műhelymunkák (4 alkalom), önismereti műhelyek (3 alkalom), mentorálás (3 beszélgetés), szeretetszolgálat (10 óra önkéntes munka), lelkiség.

A mentorprogramon belül indítunk még román szaknyelvoktatást, mert úgy látjuk, nagy akadályt jelent az egyetemi tanulmányokban, illetve az itthon maradásban a román nyelv ismeretének hiányossága. A másik új kezdeményezésünk a négy szombatot felölelő Döntés-szeminárium, amelyben öt orvos segítségével kísérjük az ötöd-, hatodéves orvostanhallgatókat életük egyik fontos döntésének meghozásában.

Ezen kívül az év folyamán több háromnapos lelkigyakorlatra várjuk az érdeklődőket, és a hitben való növekedést szolgálja a hamarosan induló Lélekedző nevet viselő felnőtt keresztény coaching képzésünk, amelyben Jakabos Barnabás jezsuitával fogjuk hitünk bölcsességét ízlelni.

Az egyetemi lelkészség szomszédságában működik az egyetemi kollégium, amely több mint ötven hallgatónak nyújt otthont. A kollégium célja az ignáci lelkiség megismertetése és felkínálása ifjú értelmiségieknek, azaz a jövő erdélyi értelmiség lelki és szellemi formálásához való jezsuita hozzájárulás az erdélyi magyarság szolgálatában. A kollégiumi élet már a jelenlegi formájában is jó alkalmat ad a következőkre: elmélyülni az önismeretben, tudatosítani személyes és közösségi értékeket, megtanulni jó és jobb személyes és közösségi döntéseket hozni, nem elmenekülni a konfliktusos együttélésből és együtt munkálkodásból, megtanulni, hogy a konfliktusokban hogyan maradjanak szabadok és hűségesek legjobb önmagukhoz, tanulni, gyakorolni a megértő kommunikációt, és elmélyülni a társadalmi érzékenységben a mások iránti kinyíló szolgálatban.

András Csaba SJ egyetemi lelkész

Az írás megjelent a Vasárnap 2023/40-es számában a Fókusz rovat összeállítása részeként. (Összeállította: Szász István Szilárd)