Mária Rádiók vezetői, képviselői tanácskoztak Nagyváradon

0
520

Magyarország, Erdély, Délvidék és Felvidék Mária Rádióinak vezetői, képviselői tanácskoztak szeptember 28-án és 29-én Nagyváradon, a püspöki palotában és a nagyváradi Mária Rádió székhelyén.

Szeptember 28-29 között Nagyváradon találkoztak a Kárpát-medencei magyar nyelvű Mária Rádiók munkatársai. Az évente megrendezésre kerülő találkozó célja elsősorban a tapasztalatcsere, a közös utak keresése, egymás megerősítése.

Csütörtökön kora délután a nagyváradi római katolikus püspöki palota konferenciatermében vette kezdetét az idei találkozó. Szatmári Ferenc elnök köszöntötte az egybegyűlteket, akik Magyarországról, Felvidékről, illetve Délvidékről érkeztek. Ezután Böcskei László nagyváradi megyés püspök egy imával és néhány buzdító gondolattal üdvözölte a jelenlevőket. A megnyitó beszédek sorát Karácson Tibor, az erdélyi rádió műsorigazgatója zárta, aki a hallgatók hálatelt gondolataival bátorította a résztvevőket.

Ezt követően mind a négy rádió képviselői beszámoltak arról, miket sikerült megvalósítani a legutóbbi találkozás óta, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni, illetve milyen tervekkel készülnek a következő évre. A beszámolók után közösen kerestük a megoldást a felmerült kérdésekre. Egy rövid szünet után átsétáltunk a székesegyházba, ahol dr. Kristófi János-Zsigmond kántor, karnagy szólaltatta meg számunkra a felújított orgona hangját.

Nagy élmény volt kissé elcsendesedni és hallgatni a szép muzsikát, de legalább akkora élménynek számított az is, hogy a művész utána hívta az érdeklődőket, hogy közelről is megtekinthessék a gyönyörű hangszert. Ezután közös vacsorán vettünk részt, ahol alkalmunk volt tovább mélyíteni a kapcsolatokat, illetve tovább gondolkodni a közös jövőről.

Pénteken a rádió stúdiójában kezdődött a program. A közös reggeli után szentségimádást tartottunk a stúdió kápolnájában, melyet élő adásban is közvetítettünk. Felemelő érzés volt közösen imádkozni és megérezni az egység erejét. Ezt követően visszatértünk a püspöki palotába, ahol Lakatos Attila, a Vallásturisztikai Központ vezetője mutatta be a vendégek számára az impozáns épületet és annak „kincseit”. A találkozó csúcspontja a püspöki kápolnában tartott közös szentmise volt, melyet maga a püspök mutatott be. Szentbeszédében, első sorban az ünnepre való tekintettel (Szent Mihály, Gábor és Rafael főangyalok), az angyalokra hívta fel a figyelmet, akik segítenek az Istennel való kapcsolat megteremtésében. Majd a kápolna oltárképéről mesélve Borromeo Szent Károly példáját tárta elénk, akik a nehézségek idején imádkozott, Istentől kérte az erőt, de áldozatot is vállalt a rábizottakért. Arra bátorította a rádió munkatársait, hogy vegyünk mi is példát róla és vállaljunk mi is áldozatot Isten evangéliumának a hiteles és hatékony terjesztéséért.

Ünnepségünk utolsó helyszíne a nagváradi vár volt, ahol szerény egyszerűséggel, de lángoló szívvel róttuk le tiszteletünket Szent László király szobra előtt, kérve az ő közbenjárását a nemzetünkért.

A közös ebédet követően feltöltődve, megerősödve vettünk búcsút egymástól, bátorítva és bíztatva egymást a kitartásban, hogy a ránk bízottakat örömmel és odaadással tudjuk elvégezni Isten dicsőségére és a lelkek megmentésére.

Vidican-Lokodi Tünde szerkesztő asszisztens

MEGOSZTÁS