Csángó fesztivál a Tatros forrásánál

0
392

Negyvenhetedik alkalommal nyitotta meg kapuit Gyimesfelsőlokon a gyimesi Csángóföld egyik legjelesebb fesztiválja, a Tatros Forrásánál szeptember 17-én Gyimesfelsőlok Polgármesteri Hivatalának és a Hargita Megyei Kulturális Központnak köszönhetően.

A rendezvény délelőtt 11,30 órakor szentmisével kezdődött a felsőloki Szent András római katolikus templomban, majd a résztvevők átvonultak a zenés-táncos rendezvény helyszínére, a Nyárfa Birtokra, ahol Pap Imre, Gyimesfelsőlok polgármestere és Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész, a csángó életmód és lélek kiváló ismerője mondott beszédet.

Ezt követően léptek színpadra a különböző hagyományőrző csoportok, köztük a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége kötelékében működő háromkúti Hidegvér Néptáncegyüttes Didici Norbert vezetésével, a Varga Zsuzsanna által vezetett gyimesbükki Csalóka Néptáncegyüttes, a Butnarasu Genoveva vezette diószéni Csenderes Hagyományőrző Csoport, a külsőrekecsini Félöves Hagyományőrző Csoport, Dobos Rózsa vezetésével, valamint a külsőrekecsini és trunki gyermekek közös alkalmi tánccsoportja. Utóbbiak kísérője Ghiur Paulina trunki hagyományőrző volt, aki Dobos Rózsával együtt énekesként is fellépett a rendezvényen, akárcsak Vaszi Levente kosteleki hagyományőrző is.

A moldvai fellépőknek az MCsMSz hangszeres népzeneoktatásában oktatóként dolgozó népzenészek: Bagi Bálint, Bálint Róbert, Bata Hajnalka és Vrencsán Dávid, valamint a program kiemelkedő növendéke, Matei Iuliana szolgáltatta a zenei kíséretet, a gyimesi fellépőknek pedig Görbe Gyopár, Váta Gábor, Vrencsán Dávid és Főcze Barna.

A rendezvény záró eseménye Berecz András népdalénekes-mesemondó és fia, Berecz István előadásával zárult, melyben Appelshoffer János (a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára) mellett Didici Norbert hagyományőrző is közreműködött.

Forrás: Moldvai Csángómagyarok Szövetsége