Ismét iskola lesz az iskola

Megáldották a szászfenesi magyar osztályok frissen átadott épületét

0
747
Fotók: Szász István Szilárd

Megáldották és átadták a magyar osztályok számára Szászfenesen a felújított egykori katolikus iskolát szeptember 23-án, szombat délután. Ettől a tanévtől már három magyar tannyelvű osztály működik a helyi Gheorghe Șincai Gimnázium keretében, amelyek most a korábbi katolikus iskola épületében kaptak elhelyezést.

„Amikor katolikus elődeink megépítették iskolánkat, nagy áldozatot hoztak!” – mondta köszöntő beszédében Szőcs Csaba szászfenesi plébános. Kifejtette, hogy két dolog miatt is öröm számukra a nap: összefogtak a közösség egyik gyermekéért, így az ünnepséget megelőzően a szászfenesi plébániaközösség ifjú tagja, Mátyás gyógykezelésére gyűjtöttek adományokat jótékonysági ruha- és játékvásár formájában az iskola udvarán; másfelöl ismét iskola lesz az egykori katolikus iskola, ami így az egyház és a faluközösség szolgálatában áll. Az épületet a kommunisták elvették, majd évtizedek múltán kapta vissza az egyház, idézte fel a plébános, ami most az útkeresés éveit követően iskolaként és közösségi szinten a közösséget szolgálja. Szőcs Csaba plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak, hogy a magyar osztályok a régi iskola felújított épületébe költözhessenek.

Az oktatásba és nevelésbe fektetnek be a megvalósult összefogás és partnerségek révén, fejtette ki beszédében Bogdan Nicolae Pivariu szászfenesi polgármester, ami a legfontosabb befektetés, mert soha nem mond csődöt. Történelmi pillanatnak nevezte az alkalmat, ami hozzájárul az iskola felvirágzásához, a közösség növekedéséhez.

A minőségi magyar nyelvű oktatás kijár minden magyar gyermeknek, hangsúlyozta Albert Zoltán szászfenesi alpolgármester, ennek megteremtése érdeke kell legyen a szülőknek, diákoknak, tanároknak, nevelőknek, és mindenkinek, aki a magyar közösség jövőjét építik. Az anyanyelven történő oktatás fontos célja a versenyképes tudás biztosítása és a magyar identitás megőrzése.

Az oktatás a legerősebb fegyver, amivel a jövőt meg lehet változtatni, idézte Nelson Mandela gondolatát Kerekes Adelhaida főtanfelügyelő-helyettes. Ez a közösség, amelyik részt vett ebben a folyamatban, felismerte, hogy a gyerekekért küzd, értük épít, hogy egy jobb jövő álljon előttük. A főtanfelügyelő-helyettes sok sikert kívánt, illetve azt, hogy az új tanév erőben és egészségben teljen.

Egy szólást idézve Ilea-Bonda Violeta Ortensia, a Gheorghe Șincai Gimnázium igazgatója elmondta, hogy ahogy felneveljük őket, olyanok lesznek a gyermekek, a diákok. A polgármesteri hivatalnak, az egyháznak, a szülőknek, az iskolának sikerült közösen megszervezni a magyar nyelvű oktatást. A szülők jelenléte és nevelése is szükséges a gyermekek fejlődéséhez, fejtette ki az igazgatónő.

Egy hatalmas kaland részesei lettünk, kezdte ünnepi beszédét Rés Éva, az RMDSZ megyei tanácsosa, aki arról beszélt, hogy egy régi iskolaépület újjászületését ünneplik Szászfenesen, ugyanakkor azt, hogy a gyerekek anyanyelvükön tanulhatnak. 1996 óta nem volt magyar nyelvű oktatás Szászfenesen, részletezte, hozzátéve, hogy a 2021/2022-es tanévben sikerült ezt újraindítani a Gheorghe Șincai Gimnáziumban. „Legyen ez a hely a világ világossága! A nyitottság a hitre, a jóra, a tudásra, az emberségre! Legyen ez a hely olyan hely, ahol öröm van, munka, tisztelet és egymásért való cselekvés!” – kívánta meghatódva Rés Éva megyei tanácsos.

A gyermekek, a szülők és a kollégái nevében Halmágyi Enikő tanítónő megköszönte azt a hatalmas munkát, amit értük tettek. Mindenkinek megvan a maga része, amivel hozzájárult ehhez az eredményhez. Elérzékenyülve vallotta be, hogy három évvel ezelőtt, amikor elkezdődött a folyamat, nem gondolta, hogy ilyen nagyszerű eredménye lesz a munkájuknak.

Pál apostol korintusiakhoz írt levelét idézte Máté István szászfenesi református lelkész, majd az értelem és a lelki érettség összefonódásáról fejtette ki gondolatait. Bár néha úgy tűnik, hogy a kettő ellentétben áll egymással, de éppen ez a hely mutatja, hogy ezek összefonódnak egymással, a tanítók értelemről szóló nevelése azt szolgálja, hogy értelmes, érző lélek formálódjon, amelyben Isten, haza család iránti hűség és szeretet van.

A Miatyánk elimádkozását követőn Szőcs Csaba plébános megáldotta az újonnan átadott iskolát, majd szenteltvízzel hintette meg az épület osztálytermeit. A kisdiákok közül egy kislány és egy kisfiú versszavalata tette fennköltebbé az ünnepséget. Ének kíséretében a nagyobb diákok bevezették a kicsiket a frissen átadott épületbe, akik izgatottan foglalták el helyeiket az iskola padjaiban.