Újjászületett épületbe költöznek a szászfenesi magyar osztályok

0
388

Új helyszínen tanulhatnak hétfőtől, szeptember 25-étől a többszöri sikertelen próbálkozás után a 2021/2022-es tanévben újraindult szászfenesi magyar anyanyelvű elemi oktatásban részesülő diákok. Ettől a tanévtől már három magyar tannyelvű osztály működik a helyi Gheorghe Șincai Gimnázium keretében, amelyek most a korábbi katolikus iskola épületében kapnak elhelyezést. A rövid átadó ünnepség és az épület megáldása szeptember 23-án, szombaton 14 órától lesz Szászfenesen, a plébánia által szervezett jótékonysági akció záróakkordjaként.

Miután az elmúlt hetekben, az adminisztratív lépések megtételével párhuzamosan a Szászfenesi Római Katolikus Plébánia elindította a szükséges átalakítási és felújítási munkálatokat és megpályázta a Szászfenes Önkormányzata által kiírt közbeszerzési eljárásban az épület bérbeadását, a tanév kezdete előtti napokban a plébánia és az önkormányzat képviselői aláírták az új osztálytermek és az udvar használatát négy évre biztosító keretszerződést.

A munkálatok befejezéséig a plébánia átmeneti megoldásként már helyet biztosított az osztályoknak más helyiségekben, a diákok és tanítók a tanév harmadik hetét a régi-új iskolában kezdhetik. Ahogy a magyar oktatás elindulása, úgy a magyar tagozat új elhelyezése sem jöhetett volna létre az RMDSZ, az egyházak és helyi civilek egyre szorosabb együttműködése nélkül.

Szeretettel várják a diákokat, szülőket és érdeklődőket, hogy megismerjék a szászfenesi magyar elemi oktatás új helyszínét a római katolikus templom tőszomszédságában, a plébánia közösségi termének is otthont adó Avram Iancu utca (főút) 221. szám alatti iskolaépületben.

Az ünnepséget megelőzően a szászfenesi plébániaközösség ifjú tagja, Mátyás gyógykezelésére gyűjtenek szeptember 23-án, szombaton 10 órától 14 óráig jótékonysági ruha- és játékvásár formájában az iskola udvarán. Szeretettel várnak mindenkit, akinek jó állapotban levő, de már nem használt gyerek- és felnőttruhája vagy gyerekjátéka van, és azokat is, akik frissítenék ruhatárukat. A termékek egy szimbolikus összegért cserélnek gazdát, a bevételt teljes egészében a Mátyás kezelésére ajánlják fel. A felajánlók és a legalább 10 lej értékben vásárlók a plébánia vendégei egy kávéra vagy pohár üdítőre.

Közlemény