A család missziója, hogy fény lehessen a társadalomban – családfesztivál Máriaradnán

0
804
Fotók: a temesvári egyházmegye honlapja

A temesvári püspökség és a temesvári egyházmegye családpasztorációs irodája szervezésében szeptember 16-án, szombaton egyházmegyei szintű családfesztivált tartottak Máriaradnán. Az alábbiakban a Varga család beszámolóját olvashatják.

Ahhoz, hogy egy szellemileg és erkölcsileg egészséges társadalomban éljünk, a társadalom alapsejtje, a család, egészséges kell, hogy legyen. Ezen a téren a temesvári katolikus egyházmegyei családpasztorácios központ – Tari M. Böbe nővér családpasztorációs referens és Hiticaș Macedon családpasztorációs lelkész vezetésével – sokat munkálkodik. Gyakran szerveznek olyan programokat, ahol a családok lelki feltöltődést, útmutatást, jó tanácsokat kapnak.

Ennek lehettünk mi, magyar és román anyanyelvű családok, tanúi, akik szeptember 16-án reggel a plébánosok kíséretében elzarándokoltunk a máriaradnai kegytemplomhoz. A templom főoltárának jobb oldalán egy nagy méretű Szent Család kép köszöntötte az érkező családokat. A radnai kegytemplomban 10 órától szentmisén vettünk részt, amelynek főcelebránsa Hiticaș Macedon resicabányai plébános, családpasztorációs referens volt.

Az evangéliumot Kis Mihály diakónus olvasta fel, a prédikációkat magyar nyelven Baum Péter, román nyelven Piklor László tartották. Mivel a temesvári egyházmegye pasztorális évének fókuszában a misszió áll, a homíliák is erről szóltak. Az egyetemes könyörgéseket a részt vevő családok tagjai mondták magyar és román nyelven. A liturgia zenei szolgálatát a Harmonia Christi énekkar látta el.

A szentmise után előadáson vettünk részt, amelyet magyar nyelven Tóth Attila plébános, a nagyváradi egyházmegye családreferense tartott. A házasságot egy gyertyatartón lévő égő gyertyához hasonlította, amelyet egy házaspár kezébe adott, hogy vigyék magukkal a helyükre és őrizzék. Ahhoz, hogy a gyertya ki ne aludjon, mindketten egy irányba néztek, lassan mentek, védték a kezükkel a lángot. Így a házasságban is egy irányba, Istenre kell tekinteni, az életben lelassítani az eseményeket, jobban odafigyelni egymásra, több időt szánni egymásra, figyelni arra, mi az, ami ellopja tőlünk a minőségi időt (kütyük, szenvedélyek…), megvédeni a házasságunkat, szerelmünket, naponta többször megajándékozni egymást gyöngéd szavakkal, simogatással.

A jó házasságért sokat kell dolgozni, építeni, mint egy házat, építeni, erősíteni a szeretet szövetségét – elmenni együtt lelkigyakorlatra vagy családos hétvégére… És ha netán mégis kialszik a gyertya, újra lehet gyújtani – mint a szerelmet is –, forduljunk bátran segítségért lelkészünkhöz vagy a keresztény közösséghez.

Boldog házasságra vagyunk meghívva, csak meg kell keresni a forrást. Hogy fény lehessünk a társadalomban, világosságot és szeretetet vigyünk oda, ahol nincs – ez a család missziója. Főleg a gyermekeknek világítani, hogy ők is vágyódjanak egy, a miénkhez hasonló házas kapcsolatra.

Ebéd után a program szentségimádással zárult, amikor hálát adtunk mindazért a jóért, amit aznap kaptunk. Szép volt, feltöltődtünk – az Úr kegyelme legyen továbbra is velünk, rajtunk, hogy méltók lehessünk a küldetésre, a misszióra, a társadalmunk szebbé, jobbá tételére.

Forrás: Varga család/a temesvári egyházmegye honlapja