„Nem vagyunk pásztor nélküli nyáj!”

Bérmálás zajlott az alcsíki cigánypasztoráció területén

0
628
Fotók: Alcsíki Cigánypasztoráció / Facebook

Az alcsíki cigánypasztoráció abbéli örömének adott hangot közösségi felületén, hogy az alcsíki főesperesi kerületben és ezzel együtt mondhatni, hogy a gyulafehérvári főegyházmegyében is először került sor cigánypasztoráció keretén belül bérmálásra: harminchárom fiatal vette fel a bérmálás szentségét szeptember 17-én, vasárnap.

„Ahogyan a prédikációban is elhangzott: Legyenek ezek a fiatalok Isten eszközei, akik tanúságot mernek tenni Istenről. Ne szégyelljék megvallani Istent. Mi igérjük, hogy ahogyan annak idején, három évvel ezelőtt megfogtuk a kezüket, és alakitgattuk hitéletüket, úgy ezután is megfogjuk kezüket és együtt folytatjuk az üdvösségre vezető út egyengetését” – fogalmazott a cigányok pasztorációjával megbízott Kalányos Ottó lelkipásztor.

A rendkívüli ünnepen Kerekes László püspök látogatott el a közösségbe, ő szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a jelentkezőknek. Az egyik fiatal bérmálkozó meg is foglamazta: „nem vagyunk pásztor nélküli nyáj!” Az ünnepi szentmisén a Gitár hangja csoport biztosította a zenei szolgálatot. Az alcsíki cigánypasztoráció megbízottja háláját fejezte ki, hogy a főegyházmegye is fontosnak tartja a cigány testvérek pasztorálását, lelki fejlődését, hitéletét. A bérmálás szentségének mostani kiszolgáltatásával az alcsíki zónában kialakult egyfajta folytonosság a szentségkiszolgáltatások tekintetében. Három év alatt volt közel kétszáz keresztelés, 56 elsőáldoztatás, 14 házasságkötés/-rendezés történt, és most pedig volt 33 bérmálkozó. „Bízunk abban, hogy jövőre a házasság szentségére is tudunk hangúlyt fektetni a többi szentség mellett. Célunk, hogy ezt a folytonosságot ne szakítsuk meg, hiszen a cigány hivek már bíznak bennünk, és várnak is tőlünk. Nem anyagit, hanem lelki erőt, gondoskodást, odafigyelést!” – fogalmazott Kalányos Ottó.

A bérmálás, az arra való felkészítés és az ünnepség nem jöhetett volna létre önkéntesek és lelkipásztorok önzetlen összefogása nélkül. A bérmálandókat önkéntesek készítették fel, fáradságot nem kimélve. Az ünnepi asztal szintén többszörös összefogás eredménye volt, a virágdíszítéshez pedig Csíkszentmárton minden virágboltja hozzájárult valamivel. A csíkszentmártoni plébános, Kovács Zsolt és a kászoni plébános, Fülöp Lászlót önzetlen és odaadó módon segítették a szentségre való felkészülést, illetve három éve állandó segítői a pasztorációs munkának. A cigánypasztorációs lelkész kiemelte, hogy Papp Márton plébános jóvoltából készülhettek el a bérmálási emléklapok, valamint a szükséges üzemanyag-költségben is támogatta a közösséget. Azon községek (Csíkszentmárton, Csíkkozmás, Kászon, Csíkszentkirály) helyi önkormányzatai is kivették részüket a támogatásból, ahonnan származnak a cigánypasztoráció kedvezményezettjei.

Kalányos Ottó / Alcsíki Cigánypasztoráció alapján

Fotók: Alcsíki Cigánypasztoráció